Не излизат сметките на БСП за вота

ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството на БСП. Снимка: Пламен Стоименов

Ако всички, заявили се за опозиция, гласуват с БСП и с ДПС - правителството пада, заяви Йордан Цонев

Кабинетът си осигурява 129 гласа

Седмица и нещо преди гласуването в пленарна зала да се случи, партиите в парламента започнаха да се занимават с политическата математика за вота на недоверие срещу кабинета заради излизането на “Атака” от “Малката коалиция”. Към момента изчисленията показват, че правителството на “Борисов” 3 ще премине успешно и през четвъртия вот на недоверие, тъй като вместо шестимата депутати на Волен Сидеров, “за” кабинета ще гласуват 12 избраници на Веселин Марешки от “Воля”. Така правителството ще оцелее с общо 121 гласа, което е санитарният минимум за подкрепа.

Проверка на “Труд” установи, че “за” кабинета ще гласуват и 8-те независими депутати. Което осигурява минимум 129 гласа за управляващите. Въпреки тези предварителни изчисления, БСП получи вчера първа подкрепа за инициирания вот на недоверие от ДПС. От Движението обявиха, че ще подкрепят социалистите. “Направи ни впечатление, че колегите от БСП са развили много детайлно в рамките на около 30 страници своите мотиви”, посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Точно Цонев вчера разви математическия модел на гласуване в зала:“Ако Марешки и независимите депутати не подкрепят вота на недоверие, значи има преформулирана коалиция на управление. Вотът ще покаже и още едно нещо - има ли управляващо мнозинство в този парламент”. “Чисто математически след излизането на “Атака” правителството няма мнозинство. Ако има такова мнозинство, то ще се види в зала. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват опозиционни гласуват за вота - правителството ще падне”, каза още Йордан Цонев. Вероятно БСП и ДПС ще останат сами с общо 104 гласа, които са недостатъчни за сваляне на правителството.

 

Ако опозицията надделее

Предсрочните избори ще са след Великден

С числа говори вчера и зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев: “Колегите от “Воля” са заявили, че не подкрепят това правителство и е нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите също не би трябвало да подкрепят правителството. Това прави общо 124 народни представители. Това трябва да е новото парламентарно мнозинство”.

При вариант, при който екологичният вот на недоверие срещу правителството мине с гласовете на БСП, ДПС, независимите депутати и тези на “Воля” със 124 гласа, то по Конституция президентът трябва да започне консултации за формиране на ново мнозинство в парламента, като връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена партия. Ако консултациите с три партии не успеят и не бъде формират кабинет, то президентът разпуска Народното събрание и обявява дата за предсрочни избори, както и служебно правителство.

Последното може да действа до 3 месеца. Грубите изчисления показват, че евентуален предсрочен вот ще трябва да се проведе след православния Великден на 19 април. Най-рано избори може да се обявят на 26 април или в първата половина на месец май.

Коментари

Задължително поле