ВиК-Перник източвала от яз. „Студена“ повече вода от разрешеното

СЕМ наложи глоба от 30 000 лв. на 7/8 TV

Депутатите отличиха още 7 дейци на културата Лили Иванова с пожизнена награда от 700 лв.

Министър Ангелкова отива в Созопол заради дигата на Централния плаж

Калфин: Най-лошото за един пенсионен модел е той да се променя често

Бивша адреналинка е новата „Мис България” Радинела Чушева е завършила журналистика

Близо 8000 лева бяха събрани от концерт за лечението на 20-годишния Димитър

Местят спирка „Хлебозавода“ заради строеж на трафопост

Започват археологически проучвания по трасето на магистрала „Европа“

Задържаха подпалвач, причинил щети за над 50 000 лева

Сняг на Витиня, Петрохан и Юндола

Здравето на 80% от децата по света под заплаха

Започва поетапно осветяване на пешеходните пътеки в Горна Оряховица С приоритет са тези пред училищата и на възлови кръстовища

Оксфордският речник обяви за дума на 2019 г. „climate emergency“

Крадци задигнаха 20 тона шоколад заедно с камиона

Не, сега не е за поезия Публика вижда за пръв път Червения бележник на Вапцаров

Червеният бележник на Никола Вапцаров бе показан за пръв път пред публика вчера, когато се навършиха 76 години от смъртта на поета – 23 юли 1942 г. На тази дата той е разстрелян за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война, по силата на Закона за защита на държавата.

В този бележник са оригиналите на стихотворенията “Не, сега не е за поезия…”, “Пролет” и “Война”. Литературната реликва можете да видите в музея на поета на столичната ул. “Ангел Кънчев” № 37.

В експозицията са представени и показанията на Светослав Минков по време на първия съдебен процес срещу Вапцаров, арестуван заради участието си в Соболевата акция през 1940 г. Благодарение на защитата на Минков, поетът е оправдан. На 5 юли 1941-а, когато писателят свидетелства в защита на Вапцаров, поетът пише пророческото за собствената му съдба стихотворение “Не, сега не е за поезия…”.

След откриването на камерната изложба, разположена върху масичка в квартирата на Вапцаров, бе проведено литературно четене с участието на актьора Янко Лозанов и поетите Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Атанас Капралов, Борислав Владиков, Анжела Димчева, Елена Алекова, Георги Киров.

Днес в читалището в Годеч, носещо името на Никола Вапцаров, ще бъдат представени новата книга и филм на Мая Вапцарова, а Катя Зографова ще разкаже за тримесечното интерниране и духовния живот на поета в градчето.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.