Не, сега не е за поезия

Публика вижда за пръв път Червения бележник на Вапцаров

Червеният бележник на Никола Вапцаров бе показан за пръв път пред публика вчера, когато се навършиха 76 години от смъртта на поета – 23 юли 1942 г. На тази дата той е разстрелян за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война, по силата на Закона за защита на държавата.

В този бележник са оригиналите на стихотворенията “Не, сега не е за поезия…”, “Пролет” и “Война”. Литературната реликва можете да видите в музея на поета на столичната ул. “Ангел Кънчев” № 37.

В експозицията са представени и показанията на Светослав Минков по време на първия съдебен процес срещу Вапцаров, арестуван заради участието си в Соболевата акция през 1940 г. Благодарение на защитата на Минков, поетът е оправдан. На 5 юли 1941-а, когато писателят свидетелства в защита на Вапцаров, поетът пише пророческото за собствената му съдба стихотворение “Не, сега не е за поезия…”.

След откриването на камерната изложба, разположена върху масичка в квартирата на Вапцаров, бе проведено литературно четене с участието на актьора Янко Лозанов и поетите Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Атанас Капралов, Борислав Владиков, Анжела Димчева, Елена Алекова, Георги Киров.

Днес в читалището в Годеч, носещо името на Никола Вапцаров, ще бъдат представени новата книга и филм на Мая Вапцарова, а Катя Зографова ще разкаже за тримесечното интерниране и духовния живот на поета в градчето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура