Нивото на река Дунав в горния участък се е повишило с метър и половина

Снимка: Архив

Пътнически кораби на русенска туристическа фирма са в принудителен престой заради високото ниво на река Дунав в горния участък. След топенето на снеговете и валежите в цяла Европа, нивото там се е покачило с метър и половина. Според Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе, независимо от високите води в Горен Дунав, в българския участък няма да се стигне до заливане, информира БНТ.

Нивото на река Дунав в Австрия, Германия и Унгария се покачва значително през последната седмица и създава проблеми най-вече за круизните кораби. Затрудненията са заради височината на мачтите и габаритите на плавателните съдове.

"В горния участък на Дунава при такива високи нива се получава много тесен отвор при мостовете. Мостовете са много ниски и при високи нива на корабите се налага да изчакват", заяви директорът на дирекция „Хидрология и хидрометеорология" - АППД -Русе Христо Енчев.

И докато в Горен Дунав круизните фирми търпят загуби, в българо-румънския участък повишените водни количества са добри за корабособствениците.

"Очакваме леко покачване - с 60-70 см, но пак всичко зависи и от метеорологичните прогнози, от валежите, които тази седмица продължават в Европа. Корабоплаването е много добре, ние от 2 години чакаме такива високи нива, при нас проблемът е при ниските нива на реката", поясни Енчев.

Днес при Русе нивото на Дунав е 519 сантиметра, което е далеч по-ниско от обичайните за този сезон високи „черешови води".

Коментари

Задължително поле