Нигяр Джафер: Категорично ще подкрепим вота на недоверие за здравеопазването на БСП

Нигяр Джафер

Категорично ще подкрепим вота на недоверие , ако бъде внесен, каза пред БНТ депутатът от ДПС и заместник-председател на НС Нигяр Джафер. Той ще е заради обсъждания нов здравен модел на управляващите и ще бъде внесен от БСП.

Ние сме опозиция и съвсем логично е да подкрепим един вот на недоверие към управляващите, изчакваме обаче да видим мотивите на този вот, добави тя.

Те се пишат вече десетина дена. Мисля, че колегите от БСП ще намерят своите аргументи, ние с нашите аргументи ще се опитаме да защитим нашата позиция. Ясно е, че техните тези не съвпадат с нашите, обясни тя.

Една от тезите ни е, че трябва да има депономолизация за Здравната каса, каза Джафер.

"Задължителната здравна вноска ще се увеличи с 2% при предлаганият втори здравен модел, което не се възприема добре от пациентите. Но ще донесе над 800 милиона ресур, който според медицинското съсловие, ще даде глътка въздух за някои от дейностите. Хубавото в модела също така е това, че може би ще има повече пари за профилактика, може би и ще има всеки от на съсловна сметка, където ще се натрупват тези средства. Но звучи колебливо, че ще бъде персонална за човека и обща за фонда, т.е. застрахователят ще харчи в общия кюп тези пари", каза тя.

Най-големият недостатък на този модел е, че здравната каса абдикира от всички случаи, които са скъпите, от всичко, което е над 700 лева, а другите случаи отиват към застрахователите, отбеляза Джафер.

"Недостатъците на модела са, че пациентът се очертава да плаща три пъти и то съвсем регламентирано. Освен тези 12 лева ще се наложи да има и доплащане от 15%. Има вариант за всяка услуга да е доплащането по 10%, но това са само варианти. Освен този втори задължителен стълб, може би ще се наложи доброволно да се застрахова в един трети стълб, ако реши и му се строи, че ако това, което е платил, не е достатъчно.", каза тя.

Предлаганият Вариант А е този, който е най-близък до ДПС и е за демонополизация и наличие на различни каси и за 8-процентната вноска, която сега внасяме. За вариант сме, когато пациентът получава здравен пакет с услуги без някаква граница, допълни тя. Но има и дефекти в този модел, понеже остава отворен за корекции, обясни Джафер.

Коментари

Задължително поле