Никарагуанка е новата Мис Вселена (обзор)

Шейнис Паласиос грабна короната на Мис Вселена.

Вече се е явявала на престижни конкурси като “Мис Свят”

Плюс-сайз модели и трансджендъри атакуват подиума

В нощта на 18 срещу 19 ноември стана известна новата победителка в конкурса “Мис Вселена 2023”, който тази година се състоя в Салвадор. Това е Шейнис Алондра Паласиос Корнейо от Никарагуа. Страната за първи път печели престижната титла.

23-годишната кестенява красавица, висока 1,80 м, е родена в Манагуа, учила е масови комуникации в Централноамериканския университет, но работи като модел. Тя може да се нарече “ветеран” в явяването на конкурси. През 2021 г. участва в “Мис Свят”, а на подиума се качва и печели корони още като тийнейджърка. Тази година става Мис Никарагуа, което є дава правото да участва на “Мис Вселена”. Догодина именно тя ще предаде короната на следващата победителка. Конкурсът ще се състои в Мексико.

Подгласнички на Шейнис станаха 27-годишната Антония Порсилд от Тайланд и австралийския модел Морая Уилсън. Тази година състезанието по красота премина без гафове и скандали, с някои нововъведения - за първи път бе разрешено да участват омъжени дами с деца. На подиума се качиха и двама трансджендъри - спечелили съответно титлите Мис Нидерландия и Мис Португалия.

Най-голям фурор обаче предизвика плюс-сайз участничката от Непал Джейн Дипика Гарет, която разруши стереотипа, че едрите момичета нямат място в подобни състезания. Тази година 22-годишната професионална медицинска сестра спечели титлата Мис Непал и отиде на конкурса за красота с важна мисия - да популяризира боди-позитивизма. Самата Джейн вярва, че момичетата не трябва да жертват здравето си в името на мечтаната фигура - те имат пълното право да останат с теглото, на което се чувстват комфортно. “Вярвам, че няма един стандартен тип красота. Всяка жена е красива по свой собствен начин”, казва Джейн.

Към нейната “тежка” категория можем да причислим още няколко претендентки за короната - представителките на Мианмар, Гърция, Финландия, които крачеха по сцената без грам притеснение от пълните си фигури. Очевидно конкурсите за красота вече не са това, което бяха...

Една от най-необичайните визии по време на дефилето по бански костюми беше представена от участничката от Пакистан: тя се появи пред журито не по бански, а в лека дълга рокля. 25-годишната Ерика Робин стана първото момиче от своята страна, което отиде на “Мис Вселена”, макар много от сънародниците ѝ да не одобряваха участието ѝ, главно заради тура по бански костюми. Ерика обаче намери начин как да се яви, без да наруши традициите и моралните ценности на страната си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица