Никой не предложи намаляване на партийните субсидии

Снимки: Пламен Стоименов/Архив

И в Бюджет 2019 дотациите остават 11 лева на глас

Парламентът запази размера на държавната субсидия за политическите партии на 11 лв. По време на обсъждането и приемането на второ четене на Бюджет 2019 народните представители гласуваха набързо и без да променят размера на партийните субсидии.

97 депутати гласуваха "за" запазването на парите на партиите в размер на 11 лв. за получен глас на последните избори. 46 депутати бяха против, а трима се въздържаха. Текстът мина без нито едно изказване от трибуната.

ГЕРБ не направиха предложение, въпреки позицията на техния лидер Бойко Борисов, който преди седмица, при гостуването си при Слави Трифонов , декларира готовност да предложи намаляване на държавната субсидия за политическите партии.

Премиерът не скри резервите си, че такова намаляване на партийните пари крие рискове за партиите, които ще станат зависими от олигарсите.

"Има риск, голям при това от този ход, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа. Ще го предложа. Но всеки от нас, политик, водещ или всеки останал трябва да знае пред какви рискове се изправяме. Затова според мен субсидията не е голяма, но пак казвам, щом така е решено, ще го предложа, да видим какво ще стане", каза премиерът Борисов в "Шоуто на Слави". Такова предложение обаче нямаше.

Дебатите по Бюджет 2019 продължават вече шест часа и половина, а времето бе удължено до приемането на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика