Николай Николов: ГЕРБ ще остане в историята с "видим резултат" закрито 142-годишно училище в София

ГЕРБ ще остане в историята с "видим резултат" закрито училище в София. Това коментира общинският съветник от БСП Николай Николов по повод гласувания доклад на сесията на СОС в четвъртък за закриването на 155 ОУ "Кирил и Методий" в село Кривина.

"За три години сме гласували много доклади, имало е много изказвания, спорове, решения... Никога обаче не съм си представял, че ще имаме точка в дневния ред, която ще закрие училище в София със 142-годишна история, каза Николай Николов, съобщават от пресцентъра на БСП-София. "Докладът се състои от 8 изречения, а докладната записка на директора на училището Надя Николова е с изречение по-дълга и завършва така: "Нито жителите на с. Кривина, нито 155 ОУ със своята вековна история заслужават такава съдба, но реалността е такава". Искам да знам как на базата на този доклад СОС взима толкова важно решение?!", посчи общинският съветник.

Николай Николов зададе и серия от въпроси във връзка със закриването на училището. "Защо детската градина в двора на училището е била закрита? Направено ли е всичко възможно от страна на кмета и на директора да направят училището възможно най-привлекателно и достъпно за учениците? Ако отговорът е "да", защо си въобразяваме, че евентуалното ползване на сградата от частно училище би било по-приемливо за децата и техните родители? Ако липсват паралелки за 6 и 7 клас, вместо закриване на училището, не може ли то да бъде преобразувано в начално училище? Каква е причината 71 СОУ "Пейо Яворов", което е на едва 3 километра от 155 ОУ "Кирил и Методий", да бъде по-предпочитано и целият отлив да отива натам? Вярно ли е, че намалелият брой деца в паралелките на 155-о училище, е защото родителите не са ги записали поради преобладаващото ромско присъствие? Ако просто няма деца, означава ли, че демографската криза вече е ударила София и бавно и постепенно ще почнат да изчезват села и райони в Столицата, пита общинският съветник от БСП.

Неотдавна ми попадна информация за интересен случай в Япония. В продължение на 3 години японското правителство и тамошните железопътни компании са отказвали да закрият една гара на остров Хокайдо. Причината – на тази гара е имало само един пътник – едно момиче, което е трябвало да пътува с влака всеки ден, за да стигне до училището си. Гарата е функционирала, докато момичето е завършило образованието си. Защо в Япония това е възможно, а в България - не е? Тъй като не получих отговори на този и на останалите ми въпроси, нямаше как да подкрепя подобен доклад. Затова гласувах против. Не желая да бъда запомнен като общинския съветник, който е гласувал за закриването на едно училище, каквото и да е то, което и да е то. Нямаме никакъв шанс да оцелеем като народ, ако сме глупави. Тръгнем ли да закриваме училища, на практика се примиряваме със злощастната си съдба. Аз не мога да приема това".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика