Николай Павлов: Има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ

Няма нито преднамереност, нито политически интриги в увеличението на цената на природния газ. Това каза за БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Съхранението и добивът се определят още през март месец от оператор и има план, който стриктно се следва до началото на отоплителния сезон. Добивът започва с началото на отоплителния сезон и завършва на 31 март следващата година. "Булгаргаз" е 100 процента държавно предприятие, чийто краен принципал е Българският енергиен холдинг, тоест, крайният собственик е Министерството на енергетиката. С мораториума се замразяват цените на топлинната енергия и топлофикациите ще закупуват газ на по-висока цена, а реално ще продават топлинната енергия, произведена от този газ, на много по-ниска цена. Ще се появи една ликвидна дупка, тоест, безпаричие“, допълни още Павлов.

"Булгаргаз" внася заявление 20 дни преди началото на доставката, тоест, на 10 декември е внесено заявление, в което са отразени количествата и цените, които са по договори. Има голямо нарастване на т.нар. "хъбов индекс" за доставка. Има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ. То е получено в "Булгаргаз" на 24 декември и е изпратено до всички институции, които не попадат в забраната за подаване на информация.  В писмото, доста остро писмо, пише какви действия трябва да предприеме Булгаргаз за ограничаване на разпространяването, ние сме сигнализирали и ДАНС, за да се види по какъв начин е стигнало това писмо до тези хора", каза Павлов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика