Николай Петров: Мениджмънтът на частните болници може да се вземе като пример

Министърът на здравеопазването Николай Петров заяви, че се радва на широка подкрепа от съсловието за готвените от него промени до степен, при която от него се очаква да предложи моментални решения на проблемите в здравеопазването. По БНТ защити решението си борда на директорите на болниците да се намали от петима на трима членове, защото така се взимат по-бързи решения.

„Връщаме се в нормата – от петима на трима. Има примери във всякакви посоки. Има болници, които работят добре и се управляват добре. Навсякъде колегите се мъчат, дават всичко от себе си, за да постигнат едни добри резултати, които в края на краищата са различни“, каза Петров.

Здравният министър посочи, че мениджмънтът на частните болнични заведения може да се вземе като пример, защото там се получава добър баланс между цена и качество, особено при покупката на техника, консумативи и лекарства. Той отбеляза, че държавните болници работят в условията на тежка конкуренция и хроничен недостиг на средства. Въпреки това, преди увеличаването на финансирането за болниците, първо трябва да се докаже, че те може да се управляват удачно.

„Средствата за здравеопазване не достигат с оглед на демографската обстановка. Една група от около милион души не плащат осигуровки, други са в чужбина и ползват нашите здравни услуги. Ако трябва да поставим проблема с финансирането, трябва да аргументираме повечето пари. В такъв случай трябва да докажем с факти, че управляваме системата добре. Първо трябва да запушим пробойните и след това да искаме повече пари“, каза Николай Петров.

Здравният министър отбеляза, че все пак има болници, които се управляват много добре, но мнозинството от държавните лечебни заведения са с лош мениджмънт. Той заяви, че министерството работи по определянето на прагове, рамки и стандарти за работата на болниците и лекарите в тях. По въпроса за отпадането на болничните лимити министър Петров се застъпи за мнението си, че съществуващите лимити от Касата са обективни, но целта на отпадането на някои от тях е да се подпомогне на онези болници, които получават голям пациентопоток или зависят от сезона.

„Ще довършим започнатото от Москов и ще направим връзка между мобилните екипи, за да се чувстват защитени на терен“, заяви Николай Петров, министър на здравеопазването.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.