Николай Цонков: Далавера за 30 милиона ли е скандалът с баните в "Овча купел" и "Горна баня"?

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на практика декапитализира "Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД с изпълнението на решението на Министерски съвет да прехвърли на Столична община част от имотите, които стопанисва лечебното заведение. Това коментира народният представител от "БСП за България" Николай Цонков.

Той и колегите му от групата на социалистите Христо Проданов и Румен Георгиев поеха ангажимент пред граждани и служители на болницата, които неотдавна протестираха срещу освобождаването на директора д-р Йордан Иванчев, да проверят случая, съобщиха от "Позитано" 20. Затова и попитаха министъра каква точно е политиката на Министерството на здравеопазването към тази болница, защото тя е уникална? Какви са мотивите за освобождаване на досегашния директор? Защо декапитализират по този начин болницата и защо капиталът й е силно подценен?

"Изобщо не съм доволен от обясненията на министър Ананиев, заяви Николай Цонков. - Освободеният директор д-р Иванчев през миналата година е внесъл няколко инвестиционни предложения за оздравяване на болницата. Те са били отхвърлени от Министерството на здравеопазването. Има още нещо много смущаващо - към този момент определените за прехвърляне имоти на болницата все още не са вписани към Столична община. Как тогава Столична община, чрез нейни структури, кандидатства с тези имоти по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и печели два проекта на обща стойност 30 милиона лева?! Единият от тези проекти е за създаване на нова лаборатория. Защо е необходима такава, след като самият министър Ананиев заяви, че настоящата лаборатория към болницата се развива успешно и е една от най-старите в страната? Това е някакъв абсурд! Как тази болница ще функционира, след като капиталът й от 530 000 ще бъде намален на 80-90 000?"

Според Николай Цонков зад цялата тази ситуация прозират нечисти намерения. "Става въпрос за апетитни имоти и разположени върху тях сгради на културата. Дали този интерес към тях не е заради въпросните 30 милиона лева, които ще отидат в нечий джоб, далавера за 30 милиона ли е това, пита народният представител от БСП. - Очевидно баните в "Овча купел" и "Горна баня", както и останалите имоти, които вървят с тях, ще бъдат използвани за поредно разпределение на евпорейски средства по "специално предназначение". За пореден път ставаме свидетели как в това правителство кражбите и парите стоят над закона и обществения интерес. Пациентите и гражданите от района искат болницата да бъде използвана за здравеопазване, а не да бъде превърната в средство за лично облагодетелстване и съответно унищожена".

Коментари

Задължително поле