Николас Мадуро обвини САЩ в "конспирация" срещу Венецуела

Снимка: Архив

Венецуелският президент Николас Мадуро, преизбран в неделя и встъпил вчера в длъжност, обвини САЩ, че са скроили "конспирация" срещу страната му, предаде Франс прес.

След като положи клетва пред Учредителното събрание, в което влизат единствено негови привърженици, Мадуро отпътува за министерството на отбраната, където армията - негов решаващ съюзник, "препотвърди лоялността си" към държавния лидер.

По време на втората церемония Мадуро съобщи, че са арестувани група военни, обвинени в "конспирация". Не се знаят чиновете и броят на задържаните, заговорничели според него по нареждания от САЩ и Колумбия с цел "да бъдат суспендирани изборите" от неделя.

Според президента социалист заподозрените са признали, че "са се продали на предатели, които са им плащали в долари от Колумбия, за да предадат честта, морала и лоялността на нашите въоръжени сили".

Петдесет и петгодишният президент, който е на власт от 2013 г., положи клетва вчера, но новият му шестгодишен мандат започва на 10 януари.

Мадуро каза, че в страната са открити заговори, финансирани, насочвани и насърчавани от САЩ, съобщи ДПА. Крайната им цел била държавен преврат.

Според публикации в медиите общо 15 военнослужещи от флота, военновъздушните сили и националната гвардия са били задържани преди изборите и обвинени в заговор. По думите на Мадуро ръководителят им е избягал в Колумбия.

Коментари

Задължително поле