Никола Груевски - Премиерът-затворник

Това, което в Македония очакваха отдавна, се случи. Съдът в Скопие обяви присъда срещу някогашния лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски- две години затвор. Адвокатите ще обжалват присъдата, това е вън от съмнение. Дали Груевски ще лежи или не, това ще стане ясно след като премине апелативната процедура. Но моралната значимост на обявената от съда в Скопие присъда, макар и в него отсъствие, е по-важна. Защото това е новината, която македонското общество чакаше отдавна.

От присъдата една група хора, а те не са малко, се надяват да получат морално удовлетворение, че човекът, който десет години като премиер на практика ръководеше и контролираше правосъдната система в държавата, все пак ще бъде осъден. За тази категория хора няма друг справедлив изход за престъпленията на някогашния премиер, освен килията на затвора, пък била тя в скопския Идризово, или в Щипския, или пък където и да е друго място в държавата. Само Груевски да е вътре и да лежи на “топло”. Бил си ги заслужил... Другата група хора, преди всичко негови симпатизанти и привърженици, ще имат повод да повторят думите на самия Груевски, че всички процеси срещу него са политически мотивирани и че той е жертва на политически реваншизъм от новите власти в страната. Но, както самият той каза, “щели да дойдат по-добри времена”, без да уточнява какво има предвид.

Трети пък, които се определят като независими или неутрални, или непартийно обагрени, ама загрижени- вероятно ще изпитат задоволство и надежда, че все пак демократичните правила на поведение на магистратите и политиците се връщат и че формулата, която ЕС изисква от Скопие- “Македония- правова държава”, може да се окаже в крайна сметка изпълнима.

Първата присъда на Груевски е само за едно от делата, по които той е обвиняем. Остават още четири, ако, разбира се, Специалната прокуратура не намери доказателства за още някое друго. Чета, от момента на обявяването на двугодишната присъда на Никола, експерти вече изчисляват, че по другите четири дела той може да получи общо 20 години затвор. Някаква съдебна аритметика, ако всичко в съда върви нормално, в смисъл, че от всяко дело Груевски натрупа още години в зандана. Самите прокурорки от Специално обвинителство, начело с прокурор Катица Янева, не веднъж са казвали, че ще имат много работа докато извадят на бял свят всички доказателства за извършено престъпление, които се крият в хилядите записи на телефонни разговори, изнесени на бял свят преди четири години от тогавашния опозиционер, а сега премиер Зоран Заев. Самият Груевски даже, с известно чувство на хумор, трябва да му го признаем в този случай, един ден каза, че ходи в съда по-често, отколкото прави секс със съпругата си. Толкова много време прекарва в съдебните коридори и зали. Днес по едно дело- утре- по друго, вдруги ден- по трето... И така- всеки ден.

Какво е престъплението, срещу което Груевски получава две години? Нищо и никаква покупка на брониран “Мерцедес” от най-висок клас на стойност 580 000 евро. Помолил човекът вътрешната си министърка Гордан Янкуловска да “вмести” скъпата покупка в общата доставка на коли за нуждите на вътрешното министерство, но така, че - както сочеха записите от телефонните разговори, много-много да не се шуми и да се говори за това. Ако може колата да се скрие в някой ъгъл на гаражите на правителството или на МВР, пък ползването й ще става само с личното разрешение на премиера. Я за някой скъп гост от чужбина, я за нещо по-така... представително, имам предвид. Янкуловска пък наредила на своя помощник-министър Гьоко Поповски, който се занимавал със сделката с доставката, да купи колата, но само от посочена от нея македонска фирма. Поповски изпълнил послушно заповедта на своята министърка, за което само преди два дни бе осъден на шест години и шест месеца затвор. Самата Янкуловска, по хуманни причини заради първата й бременност, бе освободена от съдебно дирене, без това да означава, че когато й дойде времето, няма отново да бъде призована.

Да си призная, не знам колко често Груевски е използвал скъпата бронирана машина. Но тя бе се превърнала в трън в очите на македонците, които едва свързват двата края. Пък и в очите на политическите му противници. Когато стана смяната в управлението и Груевски вече не бе премиер, първата работа на медиите бе да потърсят колата из гаражите на властта. Намериха я наистина завряна в един ъгъл, прашна и немита и във вид, който никак не подхожда на автомобил за представителни нужди. Май че се опитаха да я продадат на търг, та заедно с нея да се отърват от тоталитарната и авторитарна сянка на бившия премиер. Ама, май много скоро продавачите си дадоха сметка, че едва ли ще намерят купувач в Македония, който да извади толкова голяма сума, па макар и тя да бе намалена, все с очакването, че ще подлъже някой да я плати...

 

Не се яви в съда

Та, така. Първата присъда е за две години затвор. Самият Груевски не се яви в съда да чуе аргументите на съдията, и както стана ясно, адвокатите му не пожелаха да кажат, а може би и не знаеха наистина къде е той. Едва ли е в чужбина, най-вече заради това, че от дълго време международният му паспорт е иззет от полицията като противомярка, ако се опита да избяга. А и той е достатъчно популярна, вярно, в негативен контекст, фигура, та едва ли някой граничен полицай би си затворил очите и би го пропуснал да мине оттатък.

Къде, един Господ знае?

 

За него

Подслушваше политици и журналисти

В продължение на поне 4 години Груевски и няколко души от неговия кръг са подслушвали политици от опозицията, духовници и журналисти – около 20 000 души. Това незаконно слухтене е извършено под прякото ръководство на шефа на контраразузнаването Сашо Миялков (първи братовчед на Груевски – б.р.).

Зоран Заев, настоящ премиер, през 2015 г.

 

Знае, че е българин

И Никола Груевски, и Зоран Заев казват, че знаят, че по произход са българи, но този, който първи го каже, става жив политически труп.

Проф. Божидар Димитров пред „Нова телевизия“

 

Проигра кредита си на доверие

Господин Груевски изцяло проигра дадения му кредит на доверие. Аз съм удивен и ужасен от начина, по който македонските политици и бившият министър-председател сториха това. Сметката накрая ще трябва да платят македонските граждани. Бъдещето на страната сега е в ръцете на македонците. ЕС ще подкрепи онези от тях, които се борят за демокрацията, правовите принципи и срещу корупцията.

Михаел Рот, държавен секретар в МВнР на Германия

 

Вече няма да предопределя съдбата на Македония

Независимо дали Груевски наистина ще влезе в затвора, Заев трябва да бъде наясно, че той и неговата партия са изправени пред историческа задача и нямат право на много грешки. Отговорността е голяма, точно както и очакванията на гражданите. Груевски вече няма да предопределя съдбата на Македония, но онова, което ще се случва в Македония, навярно ще предопредели съдбата на Груевски.

Борис Георгиевски, шеф на македонската редакция на “Дойче веле”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети