Никола Димитров: Ако България не оттегли ветото, ще намерим нови начини за европеизиране на страната ни

Македонското правителство ще се опита да предотврати отчаянието и национализма, след българското вето и ще се обърне към приятелски страни от ЕС. Това заяви вицепремиерът Никола Димитров в интервю за австрийския "Der Standard", съобщава македонската агенция Макфакс.

"Ако процесът ни на присъединяване е сведен до двустранен въпрос, в който дискусиите за историята ще станат по-важни от борбата с корупцията, независимостта на съдебната система, функционирането на демократичните институции, свободата на медиите, околната среда и енергетиката, тогава това не е процес, който ни европеизира, а  процес, който ни балканизира. Ето защо се нуждаем от програма за реформи с мрежа от приятели, които са тук, за да ни помогнат и трябва да си поставим ясни цели и да работим по тях“, коментира Димитров.

Той припомни, че Македония беше първата страна в региона, която подписа споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС и че има статут на кандидат в продължение на 15 години.

„Първоначално бяхме блокирани от Гърция, но решихме този проблем. Тогава Франция създаде нова методология за разширяване и сега има нов проблем с България. Наистина е трудно да се разбере дали ЕС се отнася сериозно към нас. През март тази година все пак имаше зелена светлина от Съвета на ЕС - България беше част от този консенсус. След това, през октомври, получихме много положителен доклад от Европейската комисия. "Що се отнася до политическите критерии, ние сме доста напреднали дори в сравнение с тези страни, които водят преговори от няколко години," добави той.

Димитров подчерта, че разговорите със София ще продължат, но че няма да водят преговори за това кои сме и на какъв език говорим: "Това е част от исторически процес, а не от политическо решение. Дължим на нашия народ да защитаваме тяхното достойнство и идентичност". 

"Ако София не оттегли (ветото), ще трябва да намерим нови начини за европеизиране на страната ни", каза Димитров.

Коментари

Задължително поле