Николина Ангелкова: Морският туризъм е водещ туристически сектор в България

Николина Ангелкова

Морският туризъм е водещ туристически сектор в България. Това заяви министърът на туризма Николинка Ангелкова по време на откриването на Деветия Черноморски туристически форум, който се провежда край Варна, предаде "Фокус".

По думите на Николина Ангелкова морският туризъм тази година е отбелязал рекорд, който трябва да бъде продължен и надграждан. Тя каза, че това лято в град Варна има 21% ръст на туристите за първите 8 месеца на годината. Градът е бил посетен от над 980 000 туристи, като нощувките са много повече. Министър Ангелкова добави, че по Северното крайбрежие е разработена туристическа програма, която обхваща морските крепости, като това допълнително е повлияло на увеличението на туристите.

„Това показва, че стратегията ни за удължаване на сезона и обогатяване на туристическия продукт е успешна”, отбеляза министър Николинка Ангелкова. Тя каза още, че ръстът на туризма на национално ниво за периферните месеци на сезона – април и май, е 20%, а за област Варна за месеците май и юни ръстът е 34%.

Николина Ангелкова заяви, че все още няма информация за точния брой на записванията за зимния сезон, но посочи, че ранните записвания и заявките за чартъри вървят успешно, като най-много заявки има от традиционните дестинации за България – Германия, Израел, Русия, Великобритания, Финландия, Холандия, както и от Гърция и Румъния.

Коментари

Задължително поле