Нинова към ГЕРБ: Бунтовете в Харманли са резултат от предадените от вас национални интереси

Декларация от името на парламентарната група на "БСП Лява България", представена от председателя Корнелия Нинова в Народното събрание:

"Вчера в бежанския лагер в Харманли избухнаха размирици, като конкретният повод е затварянето му и налагане на карантина заради заразни болести. За нас обаче причините са по-дълбоки и са поне две. Първо, неадекватната политика на правителството на Бойко Борисов в оставка по тема бежанци. Второ, нежелание да се чуят разумни аргументи на опозицията, кметове, население на общини, граждански структури и други. Разбира се, най-важното е как да се действа от тук нататък, за да се гарантира националната сигурност и спокойствието на българските граждани.

По първата част – неадекватната политика на правителството, нашата критика тук не е от вчера, а от месеци. И основно за това, че не защитихте националния интерес, а изпълнявахте решения на външни началници. При това сменяхте позицията на България в зависимост от където задуха вятърът. Да припомни фактите. Г-н Борисов отиде на посещение в Турция по тази тема и след разговори с президента Ердоган се обяви за безвизово пътуване на турски граждани в Европа. Вчера, след като в Европа се повдигна въпросът за замразяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС, той обърна говоренето си и каза, че е притеснително, за всеки демократично мислещ човек, случващото се там. Но то беше същото и преди три месеца, по време на неговото посещение. Какво се е променило в Турция от тогава?

Под натиска на Европа и срещу 160 млн. евро предадохте националния интерес и приехте Постановление 208 за трайно заселване на бежанци в български общини, като държавата им гарантира финансови и социални права, каквито не гарантира на собствените си граждани.

Критикувахте строителството на оградата, наказвахте, но не я достроихте, само я оскъпихте многократно и се сещаме защо. НС прие помени в закона, така че армията да отиде на границата и да се засили контролът там. Това не се случи и каналджийството процъфтява, превръща се в доходоносен бизнес и ето фактите от официалния бюлетин на МВР: задържани на вход на държавната граница от януари до октомври 2016 – 4404 души, задържани на изход, без регистрация – 4571 души, задържани във вътрешността, т.е. отново незасечени на вход – 8257 души.

Т.е. залавяте около 4000 на вход, 13 000 в страната и на изход. Тук идва логичният въпрос: какви са тези хора, вкл. и тези, които се разбунтуваха вчера? Не са бежанци от войни. Според официална справка на МВР 52% са от Афганистан, 20% от Ирак, 15% от други държави и само 13% от Сирия т.е. бежанци от войни. Как са влезли? На какво основание пребивават тук? До сега не желаехте да чуете нашите разумни аргументи. Отричахте, когато казвахме преди три месеца, че в Харманли има заразни болести.

Нападнахте ни, когато искахме спиране на Постановление 208, лъжехте, че няма проблеми и че ние заизграваме със страховете на хората. Включително и днес говорите това, когато фактите са на лице. Резултатът от тази самонадеяност го виждаме. Вчера министър-председателят призова да не си прехвърляме вини, а да се обединим пред този проблем за България. Малко късно се сети. Чак като падна от власт. Вероятно, разбирайки, че ще носи цялата отговорност от това, което се случва, се опитва да я сподели с други.

Ние няма да носим отговорност за ваши грешки и за национални предателства. Но ви предлагаме от тук нататък да помислите и да намерим политическо съгласие за пет конкретни действия. Ние бихме ги приложили веднага.

Първо, незабавно, а не както каза Борисов – поръчали сме самолет някъде през декември, незабавна екстрадиция на тези, които не са бежанци от война, а са мигранти, икономически и всякакви други, влезли нелегално тук.

Второ, армията на границата и драконовски мерки срещу нелегалното пресичане и каналджийството, но до най-високите административни равнища. Всички знаем, че в тази работа има замесени представители на български най-различни администрации и служби.

Трето, ускорете изграждането на оградата, без да крадете от тези пари.

Четвърто, отмяна на Постановление 208 за трайно заселване на бежанци в България.

Пето, категорична позиция в Европа, че националният интерес на България трябва да стои на първо място и искаме преразглеждане на Дъблинското споразумение.

Ако сте съгласни за обединение около тези пет спешни и конкретни мерки, имате нашата подкрепа. Ако не сте, поемете и си носете цялата отговорност. И ако си мислите, че подаването на оставка ще ви спаси от нея, жестоко се лъжете. Ако си мислите, че ще внушавате на хората – ето ние подадохме оставка и ще настъпи хаос в държавата, също няма да ви го позволим. Защото днешните проблеми, са следствие от вашите вчерашни грешки. Грешки в продължение на две години. Изходът от тази ситуация е в смяна на политиката и в решителни действия, диктувани само от едно единствено нещо – националният интерес на България."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика