Проф. Огнян Герджиков: Не виждам нищо нередно в срещите на президента с магистрати

Красимир Каракачанов за евроизборите: Няма да се учудя, ако някой е замислил подобен сценарий на този в Костинброд

Германският външен министър Хайко Маас ще се срещне с президента Радев и Екатерина Захариева

Владимир Зеленски встъпва в длъжност като президент на Украйна

Тръмп отмени митата върху стоманата и алуминия от Канада

Камион се запали в движение и изгоря на магистрала „Тракия“

Google преустанови договорите си с Huawei

Жертва и над 60 ранени след автобусна катастрофа в Германия

11-и ден продължава издирването на Стоян Зайков

Десетки мигранти слязоха на брега на остров Лампедуза въпреки забраната на Салвини

Тръмп заплаши Иран с унищожение

Седмицата започва с дъжд и гръмотевици, възможни са градушки

В навечерието — грешките ще решат вота В употреба вече влязоха и врачките, и астролозите, и нумеролозите

Нинова: 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа

Снимки: Пламен Стоименов

За нас 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика – и това само за първите 10 дни на 2019 г. Това заяви в декларация от името на БСП за България лидерът Корнелия Нинова.

Увеличението на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства пред невъзможност да оцелеят през зимата. Стигна се до там във Велико Търново българи да се отказват от топлата вода като услуга, просто защото не могат да си я платят, добави Нинова.

Докато хилядите български семейства получиха честитки за Коледа с по-скъп ток, 5 фирми получиха огромен коледен подарък – 1,35 млрд. лева за строителство на магистрали. Тези пари се раздадоха извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, при това на някои фирми, срещу които текат разследвания за злоупотреба със средства. Тези фирми организираха протеста срещу БСП за съмнения за корупция при строителството на магистралите, каза Нинова.

Време е да се чуят поименно имената на олигархическите обвързаности, а те са 1,35 млрд. извън законния ред за пътностроителна техника – ПСТ Груп, Главболгарстрой, Трейс Груп, Пътстрой 92, Хидрострой. Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми, попита Нинова.

Некадърност на управлението отбеляза началото на 2019 – винетките – хвърлихте в хаос цялата страна заради своята некомпетентност. Светът и Европа разполагат вече с изкуствен интелект, правителството на Борисов не може да въведе електронна винетка. Вкарахте страната и в международен скандал, подчерта Нинова.

Тече процедурата за концесия на летище София. Няма аргументи за национална сигурност, за отговорност към националните ресурси не бяха чути никакви аргументи. И това само за 10 дни от началото на годината, какво ли ни чака по-нататък. По отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия и домакинства, настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не да обслужва олигарси. Иначе внасяме искане за оставка на цялата КЕВР, отбеляза още лидерът на БСП.

Концесията на летище София заминава към ЕК със жалба за държавна помощ. Правителството на Борисов решава частни интереси, като нарушава европейските правила и българските закони. За цените ще внесем искане за актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората, каза още Нинова.

Тя се закани и с напускане на представителите на БСП от сдружението на общините. Искаме Европейската прокуратура да заработи най-бързо, да се конструира и да заработи в България, дано европейското законодателство даде справедливост на българския народ, каквато заслужава, допълни Корнелия Нинова.

Тя за пореден път заяви, че този парламент е с изчерпано доверие и възможности. Искаме предсрочни парламентарни избори и каквото народът реши, ние ще го изпълним, подчерта още Нинова.

Публикуваме цялата декларация на БСП без редакторска намеса:

Уважаеми български граждани,

Да е честита, мирна и благодатна за България и за вашите семейства 2019 година. Всяка нова година свързваме с надежда за нещо ново, нещо по-добро. За нас, от „БСП за България”, 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа. Минаха само 10 дни от началото на тази година, но те показаха нестабилност, несигурност, растяща бедност, погазване на държавността и правовата държава, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика, което доведе във вътрешната до хаос, а във външната, само за 10 дни, ни въвлече  в 2 международни скандала.  Икономически необосновано и нелогично, високото увеличение на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства през невъзможност да оцелеят през зимата. Стигна се до там в 21 век, във Велико Търново, например, българи да се отказват от топлата вода, като услуга, просто защото не могат да си я платят. Български фирми започват да фалират и уволняват работници заради неимоверния скок на промишления ток. Тези дни чухме най-тежките думи, произнасяни в последните години, и то не от политици, а от реалния сектор, от българската икономика  и фирми, като председателя на една от работодателски организации заяви публично: „Положението в България е като на война. Нуждаем се от извънредни мерки”. Докато хиляди български семейства  трудно си плащат ежедневните сметки, докато те бяха поздравени за Коледа с високи цени, 5 фирми получиха огромен коледен подарък –  1, 350 млрд. лв за строителство на магистрали. Магистралите са необходими на България и на Европа, разбира се, но  тук тези пари се раздадоха извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, без конкурс или търг, при това на някои фирми, срещу които текат разследвания за злоупотреби със средства. Питаме, по какви критерии ги избрахте, уважаеми управляващи и г-н премиер. Единственият критерий, който виждаме е, че тези фирми организираха протеста срещу БСП за исканата проверка за съмнения за корупция в строителството на магистралите. Всички знаем какво се случва, как продължава моделът на политико-олигархичните обвързаности в България, дори в тези 10 дни на 2019г., но всички мълчите. Някъде си ги говорим по кабинетите тези неща, но мисля, че е време да се чуят от тук и поименно- имената на тези обвързаности. Те са –  1,350 млрд, извън закон и ред, за „Пътностроителна техника Груп“, на „Главбулгарстрой”, „Хидрострой”, ”Пътстрой-92” и „Трейс груп”.  Ето ги имената и лицата на политико-олигархичните обвързаности.   Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми и защо се бърза преди избори, извън всякакви правила, да се приключи с тези процедури. Отговорите оставям на вас, уважаеми българи.

Ярък пример за некадърност на управлението е случаят с винетките. Хвърлихте в хаос цялата страна заради своята некомпетентност. Светът и Европа вече разполагат с изкуствен интелект, а правителството на Бойко Борисов не може да въведе електронна винетка.  Изводите са отново за нашите сънародници. Не стига това, уважаеми управляващи от уж европейската партия ГЕРБ, а ни вкарахте и в международен скандал като обвинихте австрийската  фирма „Капш” за виновна за случилото се. Това е една от най-добрите фирми в Европа, която работи в Австрия , Германия, Швейцария, Полша, Чехия, без нито един проблем, а в България- хаос, не заради австрийския професионализъм, а  заради българската некомпететност на правителството на Бойко Борисов. Вкарахте ни в друг международен скандал за 10 дни – отвлечен кораб в български териториални води с участието на българската държава. Случаят се разглежда от ООН и ще се търси международно решение през съдилищата.

Нестабилност и несигурност личи в решенията на правителството през тези дни. Как на 17.12.2018г. приехте електронната системата, винетките, ТОЛ системата, а на 02.01.2019г. си променихте мнението? С какви решения прехвърлите тези отговорности на общините, като грубо нарушихте принципа на разделение на властите.

В икономиката продължават скандалите.  В съвсем скоро време ще има развитие на един случай за разграбване на националните богатства.  Тече, уважаеми българи, с пълна сила процедурата за концесия на „Летище София”. На 09.02.2019г. тя ще приключи с подаване на оферти и никакви аргументи за национална сигурност, за отговорност към националните ресурси не бяха чути. Представете си това се случи само за 10 дни, без да съм изчерпателна. Ако това правителство и мнозинство управляват цяла година. Какво ли ни очаква?

Ние, от БСП, няма да гледаме безучастно случващото се. Предприемаме следното: по отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия, и българските домакинства – настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не на обслужващ монополи и олигарси. Да приложи всички законодателни мерки за реално отразяване на цените, а не изкривено, заради частни интереси. В противен случай внасяме искане за оставка на цялата Комисия за енергийно и водно регулиране в парламента. По корупцията и отстъплението от национални интереси – сделката с петте фирми, близки до властта, както и концесията на Летище „София“- заминават другата седмица в ЕК с жалба за държавна помощ. И в двата случая правителството на Бойко Борисов помага на частни интереси, като нарушава европейски правила и български закони. За живота и цените – ще внесем и ще искаме актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората. И не ни казвайте, че е невъзможно да се прави актуализация в началото на годината, защото Министерският съвет я прави всеки месец с постановления на МС, с които раздава безотговорно пари, извън всякакви правила. Този сезон показа и отношението към общините с решението на МС отново да раздаде пари на общини на ГЕРБ и ДПС, отново извън всякакви правила, и може би с оглед наближаващите местни избори. Днес нашите членове в УС на Сдружението на общините внасят декларация. Ако тази практика не се промени – да се облагодетелстват приближени до властта кметове и да се ощетяват жителите на другите общини, нашите представители напускат Управителния съвет на сдружението.

Всички решения на наболелите проблеми предлагаме в нашата „Визия за България“ и „Визия за Европа“, които на 26.01.2019 г. ще бъдат официално приети и ще станат нашата програма за европейските, предсрочните парламентарни и местни избори. Много е важно- каква България, каква Европа искаме. Защото, уважаеми Граждани за европейско развитие на България, когато преди две години, от БСП поискахме да сме равни с другите европейски народи, да няма двойни стандарти, вие ни заклеймихте. Това беше светотатство да се произнесе. Тогава казахте, че това е антиевропейско. Докарахте г-н Лопес в разгара на кампанията да ни хули за това, че не искаме двойни стандарти в храните. Днес всички го повтаряте вкупом. Само, че трудно ще вземете завоя, защото през всички тези години- ГЕРБ и ЕНП управляваха Европа. И затова стигна Европа до това състояние. Днес всички големи европейски лидери искат промяна на Европа. Защото през всички тези години безропотно подкрепяхте позицията на г-жа Меркел по миграция и днес ще ви е трудно да вземете завоя. Безропотно гласувахте всички брюкселски чиновнически решения, които бяха в угода на монополи, на бюрокрация, но не и на европейските народи. И сега трудно ще се разграничите от статуквото, което бяхте и сте в момента в Европа. ГЕРБ е статуквото тук и в Европа. А Европа върви към промяна и всички я усещаме.

Ето защо, ние ще бъдем последователни. За нас Европа – бъдещата, истинската- е тази, която зачита националния интерес на държавите членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа. И най-вече – ще работим усърдно европейската прокуратура, възможно най-бързо, да се конструира, да заработи и да влезе в България. Дано европейското правораздаване да даде справедливост на българския народ, каквато той досега не познава. Ще бъдем категорично против Истанбулска конвенция, против Пакт за миграция, против пакета „Макрон“. Но за да имаме претенции, че искаме да променяме Европа, първо трябва да започнем от себе си.

Знаем, че правителството и мнозинството искат по всякакъв начин да изкарат мандата си. И това е нормално – взели сте изборите, искате да управлявате до край с всички средства – раздаване на пари, извън правила, с отмяна на машинно гласуване, с всички опити тези избори да бъдат опорочени. Уважаеми г-н Премиер и мнозинство, как точно това ще стане със 17% доверие от българския народ, което показва последното социологическо проучване. Със 17% кое правителство смятате, че може да управлява перспективно и да прави сериозни реформи, от които българското общество има нужда. Този парламент е изчерпан. Същото проучване казва- 8% доверие в парламента, в най-висшия орган на държавата. Всякакви опити и политическо инженерство да се продължи животът на това мнозинство, с ново програмно правителство, в което да участваме всички партии, ще срещнат нашия отпор. Защото това ще бъде опит отново политическото статукво да се запази срещу волята на народа да промени статуквото в лицето на сегашната политическа класа.

За нас този парламент е с изчерпано доверие и с изчерпани възможности. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, че можете, надяваме се и  че искате животът ви да се промени към по-добро. Начинът за това е само един – предсрочни парламентарни избори и каквото вие – народът, реши, ние ще го изпълним.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Искате, ама няма. Ще си стоите в опозиция с ДПС до 2021 г. Гърчете се от яд.

 2. Споменатите фирми имат пълното право да съдят Корнелия Нинова за клевета, а Цацаров трябва да и поиска имунитета.

 3. Нинова, колко плащаш на мангалите да пишат п.р.о.с,т,о,т’и’и, обиди, лъжи и клевети във форумите?

 4. А защо не споменава ДжиПи Груп? Да не би, защото мъжът й е на хранилка в Лукойл?

 5. Да напомним на другарката Нинова че на последните избори народа реши БСП да е в опозиция, извън управление на България! Защо не го изпълнява? Или искат избори до дупка, докато спечелят? НЯМА ДА СТАНЕ!

 6. Дебелата Корнелия, угоена от приватизацията на „Техноимпекс“ , „Техноимпоркекспорт“ , посещения в Калифорния и в „Голдман Сакс“ решила да бори олигархията, бедността и корупцията. За средноинтелигентен човек това е повече от смешно, но старците над 85 г. , които всеки ден правят балконинг на хиляди левове, и вярват на всяка дума. Всички от БСП трябва да изчезнат в урановите мини, най-малко защото са безобразно прости, нагли, крадливи, лъжливи, всеки път правят България по-бедна от Африка и хвърлят вината върху други. Комунистът и попът знаят само „не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря“.

 7. Няма нищо вярно в написаното за раздадени милиони на фирмите, няма договори и аванси. Другарката трябва да си проверява информацията, защото както е казал Сталин проверката е майка на знанието.

 8. Нинова само прераэкаэва,
  какво Пророкът каэва,
  Нищо ново под небето,
  на Тиквето се пече г@эето,
  Беэ паника се надупете,
  не се движете и не пърдете,
  ТИШИНА ПАЭЕТЕ,
  Вие сте на “ лакът раэстояние“,
  Което е крайно опасно,
  Эа вас като тревопасно…
  Памперси сложете,
  Гащите вържете ,
  На циганите се молете
  и спокойно спете,
  но майките паэете,
  Эащото преэ ноща
  Стават чудеса …
  И Лилето эабременя,
  Коги в Брюксел Тиквето
  Говореше със дупето…
  …и т.н….
  Живи и эдрави
  Със эадници корави
  Да трошите яйцата,
  В името на свободата,
  Де нивга не е била
  В опосканата ви страна…
  …и т.н…..
  На самолет се качете,
  Врагът с л@йна эасипете
  И с победа се дарете…
  УРААА, цункайте ми .АРААА…!!!

 9. МОГА ЛИ ДА ПИША ТУК …………. СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.