Нинова реже вечните депутати

Ограничение на депутатските мандати до 3 и пряк вътрешнопартиен избор на лидера на БСП. Това са две от най-революционните идеи на ръководството на левицата, които ще влязат в новия устав. В него ще остане и сегашното ограничение за максимум два мандата за председателите на общински и областни съвети, както и за шефа на Националния съвет. Уставът трябва да е готов до 15 януари, когато се очаква да заседава червеният конгрес.

Все още няма определена комисия, която да работи по новите партийни правила. Очаква се тя да бъде излъчена на утрешния Национален съвет на левицата. На него са поканени и всички депутати от БСП, както и общински и областни председатели.

На пленума ще бъде направена оценка за участието на БСП в президентските избори, както и анализ на актуалната политическа обстановка в страната. Тази точка от дневния ред даде повод за уволнението на завеждащ отдел „Секретариат“ на „Позитано“ 20 Галя Станчева. Чиновничката разпратила до членовете на Националния съвет програма, според която по първа точка ще докладват Корнелия Нинова и новоизбрания президент Румен Радев. За съставянето на дневния ред отговарят организационните секретари Красимир Янков и Кирил Добрев. Не е работа на чиновничките от „Позитано“ да пишат програми за партийните заседания, коментираха висши функционери.

Идеята на ръководството на БСП била Румен Радев да бъде поканен на пленума, за да му честитят победата на президентските избори, а той да благодари на левицата за подкрепата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика