Нинова унищожава историческото наследство на БСП

Илюстрация: Иван Кутузов - Кути

Социалистическата партия брутално започна да се превръща в лидерска

Гардеробът й е догоре пълен с приватизационни скелети

През последните седмици полуистеричните изяви на Нинова в медиите отново показаха, че тя тотално не е наясно не само с „международното положение“. БСП в своята история винаги е била идеологизирана партия. Такава са я завещали бащите -основатели на своите наследници преди повече от век. Такава е била до момента, в който от нищото изплува седесарката Нинова и я оглави. БСП от самото си раждане е изградена върху левите стереотипи на масовото съзнание. Върху ценностите на социалистическия начин на живот, върху родовата памет, върху здравите връзки между няколко поколения.

С появата на Нинова социалистическата партия брутално започна да се превръща в лидерска. Още със сядането в своя кабинет на „Позитано“ Корнелия започна да отстрелва всеки един, който можеше да заплаши нейния пост. Обгради се с хора без партийно минало, със сервилен манталитет или бивши кадри на десницата. На нито един от тях не му е мило за партията.

Нинова заложи взрив в идеологическия фундамент на политическата формация. Новата „идеология“ на БСП е основана единствено и само върху „положителния“ образ на лидерката и нейното патологично повишено его. Така БСП е на път да се превърне в лидерска партия, при това много бързо. Вече не е важно накъде върви партията, а КОЙ я води. Може да върви и към дъното.

Сред всички типове партии най-устойчиви са тези, които имат идеология. Това е причината социалистическата партия да е толкова дълголетна. Социалистическата идея е системообразуваща, социалисти винаги ще има. Идеологизираните партии не изчезват, даже при лидери, които нямат качества и правят сериозни грешки. Типичен пример за обратното е НДСВ, която при напускане на лидера изчезна напълно.

Последните 30 години показаха, че в България системообразуващата партийна идеология не може да бъде разработена изкуствено, на парче и като сбирщуляк от къси хрумвания. Социалистическата идеология обективно съществува в набора на стереотипи в масовото съзнание на много българи. Въпросните стереотипи са се натрупали в електората много поколения наред.

Превръщайки БСП в лидерска партия и с отчаяните си опити да създаде култ около своята личност, Нинова до момента паразитира върху електоралните рефлекси на силно застарелия социалистически електорат, който е изграден, израсъл и възпитан именно в силно идеологизирана партия. Прекалено силната амбиция за власт на Нинова (на всяка цена) предизвиква пълен разпад в редиците на БСП, възпитава и толерира долнопробно партийно лакейство, засилва формализма и празните камуфлажни тактики, напластява лъжи във вътрешнопартийното пространство. Един истински силен ръководител трябва да гради партията, да я събира и обича. Но как човек, кадър на Иван Костов, при това знаков участник в приватизационния грабеж, би могъл да обича и милее за БСП?! Това е невъзможно. Нинова е идейно оформена във времето на управляващия авторитарен костовизъм. В лоното на превилегированото и замогващото се по време на приватизацията тъмносиньо ядро на СДС, което наричаше БСП „червени боклуци“.

Ако сравним вербалните атаки на Нинова срещу ГЕРБ, ще открием истински перифрази на типичните клишета на тъмносините седесари през 90-те, насочени срещу комунистите. Съвпадат като звуково възприятие. Нинова е наследила от седесарите да борави само с шумни, агресивни и крайно негативни стратегии. Но всяка партия с перманентно негативни кампании е крайно нестабилна във времето. Хората не обичат агресия в политиката, това не е боксов мач. До появата на Нинова БСП винаги е имала спокойни и експертно подплатени стратегии в кампаниите и политическите схватки. Днес БСП се е превърнала в истерична и креслива партия. Разпадът на СДС е релефен пример как си отива подобна партия, чийто фокус е изграден единствено върху отрицанието (антикомунизъм, анти някакво минало). „Анти-то“ обаче не е достатъчно, трябва да има и градеж. В момента Нинова счита, че „идеология“, изградена върху анти-ГЕРБ, ще u свърши работа, за да задържи партията цяла. Уви, не е така. Първо, лидерът на БСП трябва да е кръвно свързан с тази партия. А не да бъде странен пришълец. Второ, трябва амбициозно да събира, а не да изважда. Трето, освен ГЕРБ да си отидат, ще трябва и БСП да дойдат, ако е останал изобщо някой в БСП. Атанас Зафиров и Свиленски ли ще бъдат вицепремиерите на фантазираната власт от Нинова?! А малчуганите - министри?! Как ще състави кабинет, като тя състоятелно и интелигентно Бюро около себе си не може да състави?! Да събере капацитет, да формира стратегии.

Докато Нинова се опитва да превърне БСП в лидерска партия, която да обслужва нейното его и нейната алчност за власт, възниква и един много тежък проблем. Как да впише обърканите си идейни размисли в учебникарската „дясно-лява“ координатна система. Лидерска партия обективно възниква благодарение на харизматичния образ на своя лидер. Затова ГЕРБ не е толкова идеологизирана. ГЕРБ само оповестяват какви най-общо политики ще водят. Нинова обаче не е Борисов. Освен това не може и да претендира за лидерски образ, който е кръвно-свързан с БСП, тъй като гардеробът u е догоре пълен с приватизационни скелети. Тя е човек, работил срещу социалистическата идея. За нея миналото на БСП няма значение. Както няма значение и бъдещето u. Единствено властта има значение и тя посяга към нея, стъпвайки безмилостно върху фасадата БСП, докато организациите се трошат и загиват под токовете й.

Да ме прощава сектата на ниновистите в БСП, но могат ли да обяснят внятно каква идеология изповядва Нинова?! Или поне коя е най-важната съставка от идеологическата каша в главата u?! Не могат. Защото начело с Нинова БСП е всякаква друга партия, но не и социалистическа. На път е да стане и недемократична. Тъй като една специфична черта на лидерските партии е, че те са по-малко демократични. При интелигентен и харизматичен лидер той може да изключи от партията много членове без идеологически загуби. Нинова няма тази харизматична сила, но преследва всички партийни членове, които не признават нейната авторитарна и безцеремонна разправа с инакомислищите, без да си дава сметка за загубите.

Онзи ден Нинова подгони и „неправилните“ младежи в БСП. Подмладяването при Корнелия е валидно, само ако младият човек е нагаждач и скимти като пудел около лидерката. Или ако „тати“ е як бизнесмен. Хоризонтът е светъл само при правилен „бизнес произход“. Въпросът с „работническо-селския“ произход в БСП е закрит окончателно. Позициите в БСП се продават като круши на пазара. И още един детайл ми прави впечатление. БСП е лява партия, при това е в ПЕС, и би трябвало да спазва някои нормативи, препоръчани отдавна. Например, жените трябва да са минимум 40% във всички структури, листи и на ръководни места. За времето, в което Нинова ръководи, се оформи следната картина. Подмладяване - да. Но само с млади момчета, които я гледат с влажен поглед. Интелигентни девойки не стават. Ако пък са и хубави - направо е кощунство. Те отпадат още в низовите структури. Проблемът е по Фройд и си личи ясно и на пресконференциите. Една жена, обградена винаги от група мъже. Една Деница Златева случайно беше останала като наследство, но и тя беше отсвирена, че закрива светлината към лидерката.

Организационен развал, свиване на членската маса, насаждане на непоносимост в партията и не на последно място - празна партийна каса. Това са само малка част от резултатите на Нинова. Пренасяйки битката срещу врага с партиен билет в провинцията, Нинова деинтелектуализира и много регионални организации. Тя превърна общинските и областни организации в страната в нещо като PR агенции. Вече няма никакво партийно строителство, а има просто едни застинали бюрократични структури, които понякога лепят плакати или търгуват мизерно с ГЕРБ това-онова.

Преследвайки врага с партиен билет, и следвайки фройдистките си патологии, Нинова предприе неудачни кадрови решения. БСП отдавна премина „червената черта“, зад която партията се превърна в нещо напълно некомпетентно по много въпроси. В момента БСП е един маскарад на политика въобще. Да не говорим за висока и смислена политика. Разгонването на интелектуалния потенциал на БСП, както и на множество кадри с богат организационен и партиен опит, лиши партията от какъвто и да е път. Единственото правилно решение за нарастването на БСП като политическа сила е Нинова да бъде освободена от поста, който заема в момента. Защото, разбирате ли, стогодишната партия става за смях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари