Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте посещението на Бойко Борисов в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“ Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Разпределят парите от продажбата на Общинска банка

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Уверявам Бойко Борисов в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство

Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Балканите Вучич слуша българския премиер без преводач

Даяджии прибирали до 600 евро от фирми Над 11 инспектори арестувани по подозрение за рекет, преценяват колко ще обвинят

Джамбазки за двойния стандарт при храните: Когато фактите говорят, брюкселските лицемери и българските им микрофони мълчат

Чрез камбанен звън бе изпълнена песен на Авичи в негова памет

Съперничка топи разликата с Ердоган

КЕВР без право на глас по сделката с ЧЕЗ Депутатите се отказаха да увеличат правомощията на регулатора

Нито една линейка не отговаря на стандарта Над 400 случая на насилие над медици от 2015 г.

Снимка: Архив

Спешните автомобили обслужват 2,5 млн. българи годишно

Бави се и проектът за модернизация на спешната помощ по ОП „Региони в растеж“ на стойност 160 млн. лв.

Системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 663 автомобила, от които 159 са нови. Нито един от тях обаче не отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт, както и на европейските такива за безопасност, оборудване и бързина при обслужването на пациентите. Въпросните линейки обслужват 2,5 млн. българи годишно. Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на проблемите на спешната помощ у нас във вторник, изнесена от Управителния съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП).

Освен автопарка, остарялата материална база и лошите условия на труд, съществен проблем е липсата на медицински стандарт по спешна медицина. Министерство на здравеопазването по най-бързия начин трябва да пренапише отменения стандарт, категорична беше д-р Десислава Кателиева, председател на НАРСМП.

По думите в момента медиците действат без нормативна база и защита в случай, че пациентът си потърси правата пред съда.

Припомняме, че през март, 2017 г. петчленен състав на ВАС отмени въпросното постановление заради неясноти в стандарта относно средствата, необходими за прилагането на уредбата; какви са очакваните резултати; липса на анализ за съответствие с правото на ЕС. Най-общо стандартът за спешна медицина регламентира дейността и задачите на медиците; понятието спешен пациент; транспорта, диагностично-лечебния процес, координацията и комуникацията при спешност; дейността на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната и техните филиали и т.н.

Бави се и проектът за модернизация на спешната помощ по ОП “Региони в растеж”, който предвиждаше 160 млн. лв. за закупуването на  400 нови автомобила  и модернизация на ЦСМП у нас. Ако не се подобрят материалната база и условията на труд, напускаме, каза още д-р Кателиева.

Данните показват, че регистрираните нападения над спешни медици през 2015 г. са били 350, през 2016-а са 50. От началото на тази година са най-малко шест.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Споко, важното е, че парцала Борисов и аверите му са собственици на десетки милиарди, а лошия матриял цвили доволно и гласува за тях.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.