Новата власт ще прави функционален анализ на МВР

Министерство на вътрешните работи

"Продължаваме Промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и "БСП за България" установиха много общи идеи по време на преговорите на тема "Вътрешна сигурност".

Те се съгласиха единодушно, че трябва да се направи функционален анализ на МВР, с участието на политическото и професионално ръководство на ведомството, синдикатите, представители на Министерството на финансите и по един представител от парламентарните групи на четирите партии. На база този анализ бъдещите партньори ще обсъдят изграждането на нова правна рамка за структурата и функциите на МВР. Ще се прегледа и законодателството, свързано със сектор "Сигурност".

В документа, който ще се изготви на база на преговорите, ще залегне темата за разширяване на периметъра на действие и търсене на максимално експертно и финансово осигуряване за работа по програми с жертвите и извършителите на престъпления, домашното насилие, наркоманиите, при взаимодействие със социалното министерство и местната власт.

Участниците в дискусията се обединиха и за създаване на нова полицейска карта с фокус към малките населени места, където да има постоянно полицейско присъствие и видеонаблюдение.

Също така се предвижда създаване на общ институт по криминалистика и криминология, който да повиши капацитета на кадрите и да обучава нови. Предвиждат се и целенасочени усилия към обучение на състава на МВР за противодействие на домашното насилие. Прие се още, че има нужда от подобряване на физическата, езиковата и юридическата подготовка на полицаите. Освен това се постигна съгласие и за създаване на система за професионално обучение и образование на служителите в МВР.

В пътната карта залегна още подобряване взаимодействието на МВР с международните партньори с фокус върху мигрантската криза и продължаване усилването на контрола върху държавните граници.

Партиите коментираха дълго темата за киберсигурността и функциите на ГДБОП, информира БТА. Прие се мнението, че дирекцията трябва да засили взаимодействието си с другите служби и държавни органи, като след големия анализ на МВР, който предстои да се изготви, да се обсъди дали и как ще се оформи нова структура за киберсигурност.

В документа беше прието да се запише още, че служителите на МВР трябва да имат нулева толерантност към престъпленията и да предприемат незабавни действия при нарушения и престъпления. Обясни се, че действията им трябва да са на момента, а не да се регистрира съответният случай и след няколко дни да се започне работа по него.

По обособилата се тема за равен достъп до сигурност предстои да се обсъждат обхватът и функциите на НСО и дублирането им с тези на МВР. Прие се още да се направят апромени в Закона за СРС.
Основен акцент в документа, който ще се изготви, е също така засилване на противодействието срещу изпирането на пари и координацията с НАП, КФН, БНБ, ДАНС и ГДБОП.

Бъдещите партньори ще работят за извеждане на водещата роля на разследващите полицаи. Ще бъде направена и оценка на ролята на работещите пенсионери на МВР. Прие се също така да бъде премахнато копирането на хартия на електронни документи и електронизирани процеси.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България