Нова болест в Индия след COVID

Коварството на мукормикозата

„Черната плесен“ се появява сред преболедували вируса

Индия в последно време се превърна в един от печалните лидери по нивото на ръста на новата коронавирусна инфекция. Страната вече съобщи за над 22,2 милиона случая на Ковид. Наскоро там беше регистрирано и огнище на друга много рядка и смъртоносна болест - мукормикозата, популярна сред народа като „черната плесен“. Тази зараза изобщо не е нещо, което много от нас могат да наблюдават в собствените си бани. Индийската „черна плесен“ засяга носоглътката, белите дробове и очите на човека. Освен това хората, които току-що са се възстановили от болестта COVID-19, се разболяват и вече има и смъртни случаи. 

Мукормикозата се причинява от сапрофитни (хранят се с разлагащи се органични вещества) гъби от семейството Mucorales, които са широко разпространени в гниещите растения и в почвата. Хората рядко се заразяват с Mucorales, а човешката имунна система е устойчива на спорите на тези гъбички. Мукормикозата се среща почти изключително при пациенти със захарен диабет и по-рядко при хематологични ракови заболявания и след трансплантация на органи.

Очевидно е, че нарушаването на местния и на общия имунитет играе решаваща роля за това заболяване.  
Мукормикозата по дефиниция е изключително сериозно заболяване с много висока смъртност на фона на лечението за форми с поражения на околоносните синуси, орбитата на окото и мозъка, където стига 50%, същото е и при кожните форми (те възникват след наранявания и изгаряния). Когато са засегнати белите дробове и други органи, смъртността е дори по-висока (до 80-95%).

Лечението също е изключително травматично - токсичните противогъбични антибиотици, комбинирани с хирургическо отстраняване на засегнатите органи (челюст, око, част от белите дробове)“. Заболяването, като се вземе предвид цветът на лезиите, наистина може да се нарече „черната смърт“. Рисковият фактор тук е използването на механичната вентилация. Като цяло тя често провокира различни вътрешно болнични инфекции, особено когато имунитетът се потиска от глюкокортикоиди и лекарства с имуносупресивни ефекти, които се използват широко за лечение на COVID-19.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения