Нова ера в „Арсенал“ от лятото

Краят на една ера е към своя край. Арсен Венгер обяви дългоочакваната новина - оттеглянето си от „Арсенал“. Това ще се случи в края на настоящия сезон, който е и един от най-разочароващите под ръководство на французина. Новината дойде лично от опитния мениджър, обявил я първо в съблекалнята на тима, а след това и пред клубния сайт.

„След внимателно обмисляне и обсъждане с клуба, смятам, че точният момент да се оттегля е в края на сезона – каза Венгер. - Благодарен съм, че имах привилегията да работя за отбора толкова много запомнящи се години. Правих го с отдаденост и почтеност. Искам да благодаря на екипа, играчите, директорите и феновете, които правят този клуб толкова специален. Приканвам привържениците ни да застанат зад отбора, за да завършим по най-добрия начин. Искам да кажа на всички, които обичат „Арсенал“, да ценят ценностите на тима. Имате моята любов и подкрепа завинаги.“

По този начин феновете на „артилеристите“ получиха това, което искаха през последните няколко сезона. Заключителните години на Венгер на „Емирейтс“ донякъде бяха помрачени от непрестанните протести срещу мениджъра от страна на привържениците. Те минаваха под мотото „Wenger out” (б.а Венгер вън). Но французинът направи много повече през тези 22 години в клуба и това не трябва да бъде омаловажавано. Наставникът влиза в историята на Висшата лига като единственият мениджър без загуба в един сезон (2003-04). А серията продължи в общо 49 последователни срещи. Венгер е и мениджърът, водил отбор в най-много срещи в историята на Англия (823), както и треньорът, спечелил най-много пъти ФА Къп (7). През годините той се е изправил срещу 124 различни съперника като едва 5 от тях не е успявал да победи - „Фиорентина“, ПАОК, ПСЖ, „Порт Вейл“ и „Родъръм“.

Не успя в Европа, където така и не спечели трофей, но това може да се промени в края на неговата кариера, ако завоюва Лига Европа.

А въпреки обявеното оттегляне, на Острова все още няма изявен фаворит за неговия пост. Сред спряганите имена са тези на Йоаким Льов, Карло Анчелоти, Масимилиано Алегри, Еди Хауи... Но според букмейкърите други трима са с един гърди напред - Томас Тухел, голямата цел на ПСЖ, Брендън Роджърс („Селтик“) и Патрик Виера. Последният е възпитаник на Венгер и има най-малък стаж на този пост. Французинът е водил единствено „Ню Йорк Сити“ и резервите на „Манчестър Сити“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят