"Нова Загора иска да диша" обедини недоволството и на други населени места с биоинсталации

Жителите на населените места, където има действащи инсталации за биогаз, обединяват протестните си действия, съобщи Кремена Петрова от ръководството на инициативния комитет в Нова Загора. Повод за недоволството е излъчването на зловонни миризми от производството, заради което хората не могат да водят нормален живот, а здравето на децата и на лицата с дихателни проблеми е под риск. Решението за общите действия е било взето на последния протест в Нова Загора, който бе подкрепен от пловдивското с.Труд и с.Царевец, община Пловдив. Целта на протестиращите е да се създаде нормативна база, която да забрани излъчването на зловония в околната среда в процеса на производство.

За три поредни години на протести в Нова Загора две наказателни постановления паднали пред съда. "Съдът казва, че лошата миризма е субективно понятие... Ние не сме против биоинсталациите, те са добра европейска практика и са законни. Но искаме такова законодателство, което да гарантира, че както в ЕС, така и в България няма да има риск за здравето на населението. Имаме становище на здравното министерство, в което се подчертава, че зловонните емисии са вредни. Тогава по кой закон продължават да застрашават 25-хилядното население на един цял град? Не можем да отворим прозорците си, не можем да излезем, не можем да изведем на разходка децата си, защото не се търпи навън в моментите, когато се изпускат тези отвратителни миризми", каза още Петрова.

"При нас става дума за едни и същи проблеми. Разликата е, че в Нова Загора произвеждат птичи тор, а при нас - говежди", коментира от своя страна Галина Тошева от инициативния комитет в с.Труд. "Става дума за национален проблем, който трябва да се реши, защото до 2020 г. предстои да бъдат разкрити още 10 такива биоинсталации. Приемането на регламент ще е от полза за самите инвеститори", каза още Тошева. От трите населени места са изпратили писма до премиера с искане за лична среща, тъй като досега кореспонденцията с министерствата и санитарните инспекции не са дали резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони