Нова касапница на спускането в Кицбюел

Много неща в света на спорта са различни в последната година, но някои си остават същите. Спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Кицбюел (Австрия) затвърди лошата си слава на едно от най-опасните състезания в света, като двама състезатели не стигнаха до финала, а най-тежко пострада един от финиширалите – Урс Крийнбюхъл.

Швейцарецът се движеше прилично до финалния скок, но не се приземи добре и падна тежко с много висока скорост – над 140 км/ч. Инерцията го завлече до финала (официално е 25-и в състезанието), но ските му вече бяха напълно натрошени, а само здравата каска попречи това да се случи и с главата му. Инцидентът приличаше много на падането на сънародника му Даниел Албрехт през 2009-а, който тогава прекара три седмици в изкуствена кома.

При това се наложи Крийнбюхъл да изчака завръщането на медицинския хеликоптер, който току-що бе закарал в болница американеца Райън Кокрън-Сийгъл. Той пък загуби контрол над ските в средата на трасето и замалко да пробие трите реда предпазни мрежи, но се отърва с охлузвания.

Беат Фойц пък спечели първа победа на страховитата писта „Щрайф“ в кариерата си. Швейцарецът остави на 16 стотни аса на домакините Матиас Майер, а трети на 0,6 секунди завърши Доминик Парис (Италия). Утре е второто спускане в Кицбюел.

София Годжа (Италия) пък спечели спускането за жени в Кран Монтана (Швейцария) с 20 стотни пред Естер Ледецка (Чехия) и 0,57 сек пред Брийзи Джонсън (САЩ).

Коментари

Задължително поле