Нова надежда за ядрената сделка с Иран

Механизъм за разплащания спасява споразумението

Целта е заобикаляне на санкциите на САЩ

Страните, които остават в иранската ядрена сделка, обявиха, че ще създадат нов механизъм за разплащания, за да запазят търговията с Иран и така да заобиколят американските санкции, предаде Би Би Си. Системата ще облекчи петролните компании и бизнеса да продължат взаимодействието с Техеран, без да разчитат на ръководения от САЩ глобален пазар и на долара. Все още предстои обаче да стане ясно как ще работи новият механизъм.

През май т.г. US президентът изтегли САЩ от споразумението с Иран от 2015 г. и наложи санкции над Ислямската република.

Съвместният всеобхватен план за действие, както официално се нарича сделката, бе договорен при управлението на Барак Обама. В замяна на облекчаване на санкциите тогава Иран се ангажира да ограничи ядрената си дейност.

Новата инициатива бе обявена късно в понеделник от дипломат №1 на Евросъюза Федерика Могерини след преговори в ООН с оставащите в договора - Великобритания, Германия, Китай, Русия, Франция. В становище се казва, че страните са решени “да защитят свободата на икономическите си играчи за легитимен бизнес с Иран”.

Могерини уточни, че експерти ще дискутират дейтали около нови механизми за разплащане. Скептици обаче се усъмниха в приложението на идеята, тъй като САЩ може да променят санкциите си, така че да обхванат новата система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят