Нова наредба за прием в яслите и забавачките в Пловдив влиза в сила от 1 януари

Снимка: Архив

Нова наредба за записване, отписване и преместване на деца в общинските ясли и градини в Пловдив влиза в сила от 1 януари. Разликите с досега действащата методика са продиктувани от изискванията на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Предвидена е възможност 2-годишните деца да кандидатстват за първа група на забавачките, но препоръката на специалистите е да се ориентират предимно към яслите.

Другите основни промени са свързани с възможностите за кандидатстване за по-голяма или по-малка възрастова група, за условията за отписване на децата и начина за разрешение на кандидатстване за друго заведение, без детето да бъде отписано от посещаваната ясла или градина. Софтуерът ще бъде актуализиран в системата за прием съгласно новата наредба след последното класиране за 2016 г., което бе на 13 декември (вторник).

За децата, които не са класирани, прехвърлените към следващо класиране заявления ще са валидни и не е нужно родителите да ги анулират и да подават нови, съобщиха от Община Пловдив. Следващото класиране е предвидено за 17 януари 2017 г. и ще е първото по новата наредба.

В последното по старата наредба и за 2016 г. класиране взеха участие 286 деца, 212 от които на яслена възраст под 3 години, 36 - за първа група, 23 - за втора, и 15 - за подготвителните групи. Обявените свободни места бяха 334, но едва 109 от тях в яслени групи - единствено там кандидатите са повече от вакантните позиции. Класирани бяха 80 деца - 63 в яслените групи, 6 в първа, 7 във втора и 4 в подготвителните групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони