Нова специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“ в УНСС

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров изтъкна, че новата специалност е разработвана от колегите му след задълбочен анализ на бързо развиващия се сектор на туризма у нас.

Насочена и към чуждестранни студенти, чака се облекчаване на спънките с визите им

Нова бакалавърска специалност, която да отговори на нужните на туристическия сектор, бе представена в УНСС. „Здравен и делови туризъм и икономика“ ще се изучава от тази есен в университета, в дистанционна форма (онлайн), платено обучение. В четиригодишната програма са включени 40 дисциплини, сред които

туристическа политика, здравни туристически дестинации, бранд, ПР и медии в туризма, термален и спа туризъм.

При представянето на програма ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров поздрави катедра „Икономика на туризма“ за специалността, която е подготвяна години наред след внимателно проучване на всички аспекти на туризма и необходимостта от промени в образованието по отношение на тази бързо развиваща се област.

„Туризмът е универсален език, на който говори целия свят. Туризмът ни обединява, туризмът ни свързва. Новата специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“ е насочена не само към български, но и към чуждестранни студенти, ако държавата улесни този процес за приемането им. Сега изникват проблеми с визи, с признаване на образованието, пречки, които би трябвало да отпаднат“, каза проф. Димитров.

Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“, заедно с екипа от катедрата, представиха новата програма. Участваха и представители на бизнеса - Недялка Пенева, HR Director of business hotel InterContinental Sofia, и д-р Владимир Бойчев, лекар, експерт по здраве и фармация, който е и доктор по икономика, и двамата възпитаници на УНСС.

Идеята да се създаде въпросната специалност е в резултат на множество дискусионни срещи на катедрата „Икономика на туризма“ с представители на туристическия бизнес и водещи експерти, в резултат на което те са убедени, че приоритетни за България са здравният и деловият туризъм, а тяхното съчетаване би довело до още по-голям интерес към България.

Обучението в новата специалност е насочено към представителите на туристическия бизнес и техните служители, които нямат туристическо образование, но имат опит в туризма.

Обучението е онлайн и е достъпно от всяка точка на света според новите туристически концепции на  Bleisure tourism и Tourism Work Nomads, уточняват от УНСС. Изборът на този начин на обучение правят не само по-възрастните студенти, той е все по-желан и от младите. Това е така, защото дава възможност едновременно за работа и за учене. В световен мащаб има тенденция към нарастване на студентите, които желаят да се обучават дистанционно, защото тя дава възможността да учиш, където и да се намираш по света.

Обучението е 4 години, включва 40 дисциплини, средно по 10 на година, с изключително редуциран хорариум - до 9 часа лекции по всяка дисциплина.

Конкурентните предимства на новата специалност са платеният прием, който гарантира класиране по първо желание и възможността да се кандидатства по документи с оценка от ДЗИ (матура) или ЕПИ в УНСС.

Програмата е насочена към новите приоритети на потребителите, които са в съчетаването на здраве, бизнес и изживявания.

Целта е да се формира целогодишен бранд по продуктово предлагане на по-висок клас продукти като термалния, балнео, спа, уелнес, бизнес и развлекателния туризъм. Това ще доведе и до създаване на работни позиции с целогодишна заетост и по-високи доходи.

Изучаваните дисциплини включват обучение по медицински, термален, спа туризъм, социална психология и туристическо поведение на бизнес туристите, туристически пакети по здравен, делови и развлекателен туризъм, устойчив културен туризъм, ПР и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование