Нова среща Борисов - Меркел

Бойко Борисов и Ангела Меркел

Нова среща за намиране решение за бежанската криза ще имат българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел. Те бяха поканени от австрийския канцлер Кристиан Керн да поговорят отново по темата през септември във Виена на съвместен обяд с колегите си от Хърватия Тихомир Орешкович и от Словения Миро Чирар. Към тях може да се присъедини и унгарския премиер Виктор Орбан, предаде БНР.

Акцентът от днешната срещата между Меркел и министър-председателите на България – Бойко Борисов, Хърватия – Тихомер Орешкович, Словения- Миро Церар и канцлера на Австрия – Кристиан Керн падна върху отношенията с Турция и бежанската криза. Борисов е изложил своите теми и е бил изслушан внимателно. Той настоява за общо европейско решение за бежанския въпрос и проява на истинска солидарност между държавите в Европа.

България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защита на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери.

Борисов е запознал колегите си и с темите, които обсъди в Истанбул заедно с турския премиер и президент. Анкара настоява за отпадане на визовия режим с ЕС, в противен случай ще спре да изпълнява своята част от споразумението за бежанците, което бе сключено по-рано тази година.

Австрийският канцлер Кристиан Керн е настоял за безкомпромисна политика спрямо Анкара и дори за прекратяване на преговорите за членство в ЕС. На обяда лидерите са се разбрали въпросът за сигурността на външната граница да не бъде отлаган, а да се реши възможно най-бързо. Посочено било, че се водят интензивни преговори с Мали и Нигер, за да се спре притокът на имигранти от тези две страни. В Нигер в момента гладуват 2 милиона души и ще се наложи ЕС да реши този проблем с помощ и пари, заявиха още лидерите.

 

Коментари

Задължително поле