Нова такса смет след преброяването

Общините ще имат време до 31 януари да изчислят новите размери на данъците за колите.

Махат данъка за откраднат автомобил, който се издирва

До 31 януари изчисляват налозите за колите

Новият начин за определяне на такса смет на база количеството боклук ще влезе в сила от 2022 г., а не от 2020 г., както бяха плановете досега. Това гласят текстове от пакета промени в данъчните закони, които бяха приети на второ четене във водещата Комисия по бюджет и финанси към парламента.

Промяната се прави тъй като един от лесните начини за определяне на такса смет е на брой жители във всеки апартамент. А през 2021 г. ще се проведе националното преброяване на населението и жилищния фонд. “Това е най-разумният начин да се преброят ползвателите на имоти, като данните ще се ползват в новата формула за такса смет”, коментира Силвия Георгиева, изп.-директор на Националното сдружение на общините. Идеята е да се ползват данните от преброяването и да не се налага хората да подават декларации в общините колко души живеят в един апартамент.

Според Георгиева вече има общини, които пресмятат налога на база количество боклук. “Тествахме пилотно над 40 общини през тази година как ще въведат преизчисляването на таксата смет и много от тях ще започнат и по-рано да я изчисляват по новата формула”, допълни тя.

Повишаването на данъка за старите коли мина на второ четене с противоречия между депутатите. Имаше предложение да се въведе облекчение за автомобилите, които използват газова уредба, защото замърсяват по-малко, но то беше отхвърлено. Общините ще имат време до 31 януари следващата година до изчислят новите размери на данъците за колите. Очаква се депутатите да приемат и редакция в закона, с която собственикът на откраднат автомобил да не плаща данъка за него, докато все още колата му не е открита и върната.

Коментари

Задължително поле