Новите апартаменти във Варна поскъпват най-много

Варна е на първо място по повишение на цените на новите апартаменти.

Според националната статистика

Средното повишение за страната е 10,1%

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 19,2%

Сред големите градове в страната най-много са поскъпнали жилищата ново строителство във Варна - с 19,2% за година, показват данни на Националния статистически институт. При старото строителство най-голямото покачване на цените е в Бургас - с 18,6%.

Но по отношение на общо поскъпване на новото и старото строителство сред големите градове в страната с над 120 хил. жители на първо място за второ поредно тримесечие е Русе, след като преди това на челната позиция беше Варна, а преди това първото място беше за Бургас. През четвъртото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в Русе са с 18,1% по-високи спрямо същия период на предходната година. От НСИ не са публикували каква е промяната на цените на апартаментите и къщите ново строителство в Русе. Но жилищата старо строителство в града са поскъпнали със 17,6% за година.

Имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също поскъпват през миналата година. Покачването на цените на жилищата във Варна и Бургас е близко по размер, а в останалите големи градове поскъпването е по-малко.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Бургас с ръст от 17,3% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на старото строителство. Но и поскъпването на жилищата в нови сгради също е съществено - с 14,2%.

На трето място в класацията по общо покачване на цените на жилищата е Варна с 15,7% за година, показват данните на НСИ. В морския град цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 14% за година, което поставя Варна на трето място по този показател, след Бургас и Русе. При новите жилища във Варна е регистрирано значително по-голямо покачване на цените - с 19,2% за година. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси.

Движението на цените на новото строителство до голяма степен зависи от това какви имоти излизат на пазара. Ако са завършени повече луксозни жилища цените са по-високи, но ако на пазара излязат апартаменти в по-обикновени кооперации, средните цени на сключените сделки са по-ниски и съответно отчетеното поскъпване също е по-малко, а може да бъде регистриран и спад на цените.

В столицата цените на жилищата в нови сгради нарастват с 12,2% за година.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е София с общ ръст на цените от 9,7%. Във столицата има съществена разлика при движението на цените на новото и старото строителство. Поскъпването при новото строителство в София е с 12,2% за година. А цените на съществуващите жилища са нараснали със 7,8%, показват данните на НСИ. София и Бургас са градовете с най-малка разлика между движението на цените на жилищата ново и старо строителство.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града под тепетата са поскъпнали със 7,3% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 4,6%. А при съществуващите жилища поскъпването е с 9,9%.

На шеста позиция е Стара Загора с повишение на цените на къщите и апартаментите с 5,3% за година. Цените на новите жилища в града са нараснали минимално, но съществуващите апартаменти и къщи са поскъпнали със 7,8%. Стара Загора е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство.

Любопитно е, че в три от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. В София и Варна поскъпването на новото строителство е по-голямо, а за Русе няма данни. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега в редица градове поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 10,1% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът на цените е с 10,5%, а при съществуващите - с 9,8%.

Само в рамките на четвъртото тримесечие на миналата година лидер на пазара е Стара Загора с повишение на цените на имотите с 8,2%. Лидер по поскъпване на старото строителство през тримесечието е Бургас с 10,6%, а при новото строителство на първо място е Стара Загора с повишение от 6,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти