Новият закон за горивата бори сивия сектор Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е домакин на среща с Ръководния орган на Европейската петролна асоциация – FuelsEurope

„Новият закон за горивата ще пребори сивия сектор в бранша. Той ще е готов и внесен до една-две седмици в парламента. Надявам се с по-бързото му приемане да преборим лошите практики в сектора.“ Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по време на среща с Ръководния орган на Европейската петролна асоциация – FuelsEurope, на която България е домакин за първи път.

„Министерството на финансите докладва за 30% сив сектор при горивата, но според мен той е по-висок“, коментира Златев. По думите му законът се разработва от 2015 г. На въпрос дали законът предвижда по-строги наказания за лошите практики, той отговори: „Най-лесно е да се наказва, по-добре е да се изготви правилен механизъм и това беше целта. В момента пазарът на горива се регулира от 14 закона, като за последните 5 години Законът за акцизите в частта на горивата е променян 17 пъти. И този пълен хаос създава вратичка да се заобикаля законът“, уточни председателят на БПГА. Според него би трябвало да се въведе и регистрационен режим в закона, както в цяла Европа.

„Министерството на енергетиката не участва в изготвянето на закона, но, разбира се, той е съгласуван с нас. Не бих казала, че има чадър за някои хора в сивия сектор, извършват се проверки постоянно, за да се преборим с проблема. Но борбата е тежка“, коментира енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос дали има чадър над някой играч в сектора.

„Ние сме може би най-проверяваната фирма в България. Но това явно не важи за някои хора, които станаха политици и нямат нито една финансова или митническа проверка“, напомни Златев.

„С ръководството на FuelsEurope обсъждаме визията на бранша в Европа и тенденциите в развитието на нови високотехнологични горива, опазването на околната среда, биогоривата – съобщи още Валентин Златев – Голяма част от колегите в бранша не разбират проблемите ни със сивия сектор.“

„Сивата икономика е въпрос, който сме дискутирали с Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Проблемът не касае само България, всъщност има много други европейски страни, които страдат от същия проблем – Франция, Белгия, Великобритания“, коментира Джон Куупър, генерален директор на FuelsEurope. Той уточни, че е имало случаи на кражба на газопроводи, фалшификации на документи и още редица други лоши практики. „Съгласни сме да работим заедно с асоциацията, за да помогнем на индустрията и правителството да се справи с този проблем“, заяви Джон Куупър пред журналисти.

По думите му въпреки развитието на технологиите, в бъдеще ще имаме нужда от течните горива. „Европа инвестира в нови технологии, като най-вече тези инвестиции са насочени към електричеството, в това число електромобилите, но трябва и да разглеждаме  и иновациите в новите източници за създаването на течни горива“, уточни Куупър.

Срещата между асоциациите в бранша ще продължи при закрити врати.

Още по темата

  1. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев: Един милиард лева изчезват от акциз на горива (обзор) Управителният съвет на организацията настоя за специален закон, който да регулира бранша

  2. Валентин Златев: Някъде се губят един милиард лева акцизи от горива Всеки втори литър е без заплатени данъци, изчислява Българската петролна и газова асоциация

  3. Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация: България е на челно място в Европа по сив сектор на горива (ОБЗОР)

  4. Live Валентин Златев, председател на БПГА: На челно място сме в Европа по сив сектор на горива

  5. Валентин Златев: Разпространяваната теза за монопол в пазара на горива е абсолютно несъстоятелна

  6. Хазната губи 800 млн. лв. от ведомствени бензиностанции

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. С това не се цели намаляване на корупцията,а се цели само и единствено монопол.Ще искат от бензиностанциите по 20 000 лева за всяка.За пълначните станции на бутилирана газ по 600 000 лв капитал.Още толкова да притежават за газови бутилки.Питам кой от малкия и среден бизнес разполага с такива средства.НИКОЙ.Кой ще остане на пазара? Топливо газ и Ви газ,които пък с са под една шапка.Борба с корупцията.Моля ви.Големите платиха на депутатите да си прокарат закон налагаш монопол.В момента чета проекта на закона,който получих анонимно.Аз съм от засегнатата страна и протести ще има,но фермерите когато протестират изливат мляко пред парламента.Зеленчукопроизвофителите замерват с домати.Аз се занимавам с пълнене на газови бутилки за бита.Ние с какво трябва да замерваме парламента и депутатите ми е чудно….Уважаеми депутати оставете бизнес в тази държава.Чакайте ни идваме.

  2. Мисля, че и Вал.Златев не може да с е оплаче от липса на „чадър“. С Б.Б. са близки приятели и премиерът неведнаж е показвал своето благосклонно отношение към него. На два пъти назначи за зам.министър на МОСВ много близкия до фамилията Златеви Кр.Живков, чието образование няма нищо общо с екологията. Ама Б.Б си го държи и в момента бившият червен кмет на Правец си е зам.министър. Чрез екскмета на Ботевград Г.Георгиев , бивш активист на ГЕРБ, осигури вода за МВЕЦ-а на стария Златев – Васил от язовир Бебреш , а жителите на Ботевград през есента 4 месеци караха без вода за пиене и напояване. Разсипаха Марешки от ревизии , затова че си е позволил да внася бензин и дизелово гориво на цени по-ниски от тези на Лукойл. Така че В. Златев да не се оплаква от липса на чадър.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.