Новият закон за горивата бори сивия сектор

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е домакин на среща с Ръководния орган на Европейската петролна асоциация – FuelsEurope

"Новият закон за горивата ще пребори сивия сектор в бранша. Той ще е готов и внесен до една-две седмици в парламента. Надявам се с по-бързото му приемане да преборим лошите практики в сектора." Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по време на среща с Ръководния орган на Европейската петролна асоциация – FuelsEurope, на която България е домакин за първи път.

"Министерството на финансите докладва за 30% сив сектор при горивата, но според мен той е по-висок", коментира Златев. По думите му законът се разработва от 2015 г. На въпрос дали законът предвижда по-строги наказания за лошите практики, той отговори: "Най-лесно е да се наказва, по-добре е да се изготви правилен механизъм и това беше целта. В момента пазарът на горива се регулира от 14 закона, като за последните 5 години Законът за акцизите в частта на горивата е променян 17 пъти. И този пълен хаос създава вратичка да се заобикаля законът", уточни председателят на БПГА. Според него би трябвало да се въведе и регистрационен режим в закона, както в цяла Европа.

"Министерството на енергетиката не участва в изготвянето на закона, но, разбира се, той е съгласуван с нас. Не бих казала, че има чадър за някои хора в сивия сектор, извършват се проверки постоянно, за да се преборим с проблема. Но борбата е тежка", коментира енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос дали има чадър над някой играч в сектора.

"Ние сме може би най-проверяваната фирма в България. Но това явно не важи за някои хора, които станаха политици и нямат нито една финансова или митническа проверка", напомни Златев.

"С ръководството на FuelsEurope обсъждаме визията на бранша в Европа и тенденциите в развитието на нови високотехнологични горива, опазването на околната среда, биогоривата - съобщи още Валентин Златев - Голяма част от колегите в бранша не разбират проблемите ни със сивия сектор."

"Сивата икономика е въпрос, който сме дискутирали с Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Проблемът не касае само България, всъщност има много други европейски страни, които страдат от същия проблем - Франция, Белгия, Великобритания", коментира Джон Куупър, генерален директор на FuelsEurope. Той уточни, че е имало случаи на кражба на газопроводи, фалшификации на документи и още редица други лоши практики. "Съгласни сме да работим заедно с асоциацията, за да помогнем на индустрията и правителството да се справи с този проблем", заяви Джон Куупър пред журналисти.

По думите му въпреки развитието на технологиите, в бъдеще ще имаме нужда от течните горива. "Европа инвестира в нови технологии, като най-вече тези инвестиции са насочени към електричеството, в това число електромобилите, но трябва и да разглеждаме  и иновациите в новите източници за създаването на течни горива", уточни Куупър.

Срещата между асоциациите в бранша ще продължи при закрити врати.

Коментари

Задължително поле