Новият филм с Джони Деп със специална премиера в България

Кадри от филма

„Жан дю Бари“ на 18 ноември в зала 1 на НДК

Пищна костюмна драма от режисьорката Майуен Льо Беско

Фестивалът на френския филм с програма до края на месеца

В памет на Владимир Трифонов

Джони Деп се завърна триумфално в киното след делото с бившата си съпруга Амбръх Хърд, превърнало се в световен блоклбастър и рейтингов феномен. Филмовото събитие, с което актьорът отново стъпи в света на екранния елит е пищната костюмна драма  „Жан дю Бари : Фаворитката на краля“, дебютирала престижно на фестивала в Кан. Сега тази историческа екстраваганца идва за специална премиера в България. На 18 ноември в зала 1 на НДК от 19 часа е прожекцията на приетото с възторжени отзиви от световната критика произведение.

„Жан дю Бари : Фаворитката на краля“ дава начало на Фестивала на френския филм и е част от програмата на Киномания, която тази година отдава почит на своя програматор и автор на „Труд News“ Владимир Трифонов, който ни напусна на 3 октомври.

Екстравагантната Майуен Льо Беско Джони Деп, Бенжамен Лаверн, Пиер Ришар, Мелвил Пупо, Ноеми Лвовски, Паскал Грегори и Индия Хеър в  „Жан дю Бари : Фаворитката на краля“. Самата тя играе главната женска роля.

Ето го и сюжета: „Жан Воберние, произлязла от простолюдието, страстно жадува да се домогне до върховете на обществото и се възползва от прелестите си, за да изплува от дъното. Любовникът ѝ, граф дю Бари, печели не по-малко от доходоносните й занимания и се надява да я представи на самия крал. Организира среща с посредничеството на влиятелния херцог дьо Ришельо. Резултатът надхвърля очакванията: между Луи ХV и Жана пламва любов от пръв поглед… В компанията на куртизанката, кралят преоткрива радостта от живота – до такава степен, че вече не може без нея и решава да я превърне в официална фаворитка. Избухва скандал: никой не желае момиче от улицата да влезе в кралския двор.“

Критиката описва творбата като „същинско кинематографско бижу, позволяващо ни да надникнем в тънките сплетни, прикрити зад завладяващия декор на двореца Версай, богатствата и екстравагантните празненства, ритуали и костюми…“ И още: „Любвеобилен и нежен Джони Деп, свободомислеща, свежа и прелъстителна Майуен – модерна, далеч изпреварила своето време.“

С този хит се открива и 13-тото издание на Фестивала на френския филм, което също се посвещава Владимир Трифонов. Програмата на фестивала продължава до 30 ноември в арткината на София, Пловдив и Варна.

По традиция, акцент в програмата ще бъде премиерата в България на 9-те най-успешни френски филма от изминалата година, а и на две класики за всички времена, посветени на легенди на френското кино по случай техните юбилеи – 80 годишнина за Катрин Деньов и 75 годишнина за Жерар Депардийо.

Друго интересно заглавие е „Анатомия на едно падане“ на Жюстин Трие със Сандра Хюлер, Самуел Тайс, Суан Арло, Джени Бет. Ето го и сюжета: „Сандра, Самюел и 11 годишният им син Даниел, страдащ от увредено зрение, живеят вече година далеч от света, в планината. Един ден, Самюел е открит мъртъв пред къщата. Започва разследване за смърт при съмнителни обстоятелства. Сандра прибързано е привлечена под отговорност, въпреки че не се знае дали това е убийство или самоубийство. Година по-късно Даниел присъства на делото срещу майка му – същинска аутопсия на семейните взаимоотношения.“

Режисьорката представя изумителен портрет на жена, обвинена за смъртта на съпруга си. Сандра Хюлер брилянтно изиграва тази трудна и неблагодарна роля. Последна Златна палма на Фестивала в Кан, филмът препраща към „Анатомия на едно убийство“ на Ото Премингер, от 1959 година.

„Падане“ причинило смъртта на мъжа, но детайлният анализ на съда разкрива и тотално „падение“ във взаимоотношенията между съпрузите, загърбили надеждата за щастливо бъдеще и попаднали в плен на депресията и насилието. А също свидетелство за „пропадането“ на една силна жена, разголена и оскърбена от всепроникващото следствие. 

В следващите дни ще представим и останалите хитове от програмата на фестивала. 

Завръщането на „пияния пират“

Според някои критици „пияният пират“ Джони Деп е идеален за ролята на противоречивия монарх Луи ХV, управлявал 59 години през XVIII век и оставил Франция в лошото състояние, отворило широко портата за кървавата революция от 1789-а година.

Джони Деп е живял дълги години във Франция заедно с Ванеса Паради. Той се е разполагал в разточително шато и е отличен познавач на местните вина. Дори бе ядосал сънародниците си в САЩ с реплики в полза на културното превъзходство на европейската република. От млад Деп е ексцентрик с радикални творчески търсения. При Тим Бъртън и неговия „Едуард с ръцете ножици” той се еманципира от по-ранното си реноме си на повърхностна тийн звезда.

През 90-те Деп се затвърждава като сериозен драматичен актьор с влечение към странни образи. Пикът на кариерата му идва с ролите в “Дони Браско” и “Страх и омраза в Лас Вегас”. Деп се превръща в персонификация на звездата индивидуалист по модела на своя приятел и ментор Марлон Брандо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино