Нови велоалеи на „Славейков“ и „Скобелев“ в София

Ако утре Столичният общински съвет одобри идеята, градската управа в София ще инвестира в две нови велоалеи. Едната ще е по бул. „Пенчо Славейков“ от бул. „Витоша“ до бул. „Прага“, а другата - по бул. „Скобелев“ от Петте кьошета до пл. „Руски паметник“. Това стана ясно по време на транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Новите велоалеи ще са около 20 см. по-тесни от минимума от 1.50 м. Тази по бул. „Скобелев“ ще е на шосето и ако се окаже тясна за големия велотрафик, ще бъде разширявана. Тази по бул. „Славейков“ ще е на 6-метровия тротоар, който според „Велоеволюция“ няма да е достатъчен за пешеходците. Те подчертаха, че той ще бъде разбит, за да бъде обособена алеята с тактилни плочки за да се ориентират незрящите.

Според общината, обаче, за да се направи велоалеята на платното, трябва да се махнат места за паркиране по бул. „Славейков“ и стоянка за таксита. Те ще останат, защото са нужни на придвижващите се до болниците. Премахват се паркоместа на локалните платна на бул. „Славейков“, в зоните които са по-далече от болниците. Велоалеята на бул. „Славейков“ ще бъде обособена заедно с ремонта на отсечката от булеварда, който струва 1.2 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България