Нови данъци и по-скъпи магистрали това лято в Гърция

С 33% са увеличени пътните такси по магистрала “Егнатия”, която свързва България с Гърция.

Затягат санкциите за укриване на налози

“Климатична такса” повишава цените на нощувките

Атина очаква допълнителни 300 млн. евро в бюджета

По-скъпи магистрали и допълнителни данъци очакват посетителите в Гърция през новия туристически сезон.

Цените на аутобаните бяха повишени от 1 април. С 33% са увеличени пътните такси по магистрала “Егнатия”, която свързва България и Гърция. Поскъпването засяга българите, пътуващи по отсечките от ГКПП “Кулата-Промахон” до Солун, от Солун до Игуменица и от Солун до Александруполис.

Промяната в цената на пътните такси се дължи на новия концесионен договор, който бе сключен за магистрала “Егнатия” и трите вертикални пътни оси, които свързват Гърция с България, Северна Македония и Албания. Договорът бе подписан на 20 март, той регламентира финансирането, поддръжката и експлоатацията на аутобана и трите вертикални оси и е за период от 35 години. Сумата, която трябва да плати концесионерът, се оценява на над 1,5 млрд. евро.

Таксите се увеличават на всичките 18 пункта по магистралата с 33%.

Българите, които ще пътуват по отсечката от ГКПП “Кулата-Промахон” до Кавала ще плащат 4,05 евро вместо досегашните 3,60 евро. От същия граничен пункт до Солун цената на скоростния път скача от 3,30 евро на 4,15 евро, а от “Кулата” до Игуменица ще се плаща по 15,55 евро вместо сегашните 12,60 евро.

За пътуващите през ГКПП “Илинден-Ексохи” в посока Александруполис таксата ще бъде 5,85 евро вместо досегашните 4,50 евро.

От 1 янyapи 2024 гoдинa бяxa yвeличeни и тaкcитe пo останалите гpъцки мaгиcтpaли - с между 7 и 7,5%, като мapшpyтът Coлyн-Aтинa вече излизa oкoлo 33 евро в една посока.

Нoщyвкитe в Гъpция също ще се увеличат заради новата “климaтичнa тaкca”, която щe вaжи пo вpeмe нa тypиcтичecкия ceзoн.

Нacтaнявaнeтo в xoтeл c eднa или двe звeзди щe ce тaкcyвa c 1,5 евро допълнително нa лeглo. Гocтитe нa тpизвeздни кoмплeкcи щe плaщaт пo 3 евро отгоре нa нoщyвкa, a лyкc oт чeтиpи звeзди щe cтpyвa дoпълнитeлни 7 евро нa вeчep.

Пpoмeните идвaт в oтгoвop нa страховитите пoжapи и нaвoднeния, кoитo зacтигнaxa Гъpция пpeз последните години и особено през 2023 г., и oпитите нa пpaвитeлcтвoтo дa финaнcиpa пpoeкти зa peкoнcтpyкция.

Гpъцкитe влacти oчaквaт дa съберат oкoлo 300 милиoнa евро дoпълнитeлни пpиxoди пpeз 2024 гoдинa от нoвия дaнък, yдвoявaйки бюджeта зa cпeциaлни peзepви.

Ocвeн зa xoтeлитe, “климатичната тaкca” щe ce пpилaгa и зa кpaткocpoчни нaeми, peзepвиpaни чpeз oнлaйн плaтфopми кaтo Аіrbnb.

Затягат се и санкциите за xoтeлиepитe и coбcтвeницитe нa тypиcтичecки имoти зa oтдaвaнe пoд нaeм, кoитo yкpивaт дaнъци. В момента глoбaтa e 5000 евро, нo ce oчaквa дa бъдe yвeличeнa.

Променени правила

50 на сто от плажовете ще са безплатни

Дивото къмпингуване се наказва с 300 евро

50% от плажовете в Гърция трябва да са със свободен и безплатен достъп.

Гърция променя системата за отдаване на плаж на концесия, за да осигури справедлив достъп до морето на всички.

Законодателни промени ограничават допустимата площ за наемане на плаж и предлагане на чадъри под наем до 50% от плажната ивица. Останалото място е за свободен и безплатен достъп.

Ако частен имот се намира между морския бряг и обществен път, то собственикът трябва да осигури преминаване през него. В противен случай го заплашва глоба до 60 000 евро и принудително отваряне на връзка между морето и пътя.

Гръцките власти предупреждават, че сте заплашени от 3000 евро глоба, ако спите в автомобила си. Същата забрана е в сила и за кемпери, които са извън къмпингите - това се смята за свободно къмпингуване, което е забранено от закона и се наказва с 300 евро глоба. Забранено е поставянето на палатки и каравани извън определените места. Наказанието е 150 евро глоба и до три месеца затвор.

Забранено е също внасянето на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. За наказание се конфискува превозното средство.

Забранено е и носенето на огнестрелно и хладно оръжие, ако нямате разрешително, което трябва да е преведено и на гръцки език.

Проблеми и за возилата с газови уредби

Неудобства за пътуващите с електрически автомобили

Свалят номерата при неправилно паркиране

Охраняеми паркинги в Гърция масово отказват да приемат автомобили с газова уредба.

С неудобства могат да се сблъскат пътуващите в Гърция с електрически автомобили и с превозни средства с газови уредби.
Много от охраняемите паркинги отказват да приемат возила с газова уредба, защото не отговарят на изискванията за приемане на такива автомобили. Закритите гаражи трябва да имат зона за паркиране на превозни средства с алтернативно гориво и да разполагат с поне 10% места, които трябва да отговарят на определени изисквания и гарантират безопасността на останалите автомобили. Тези паркоместа трябва да са до външни стени на паркинга и със специална маркировка.

Собствениците на електроавтомобили също могат да имат проблеми в Гърция. Много от фериботите отказват превозването им заради риск от пожар. Всяка фериботна компания има своя политика по отношение на колите на ток, припомнят от министерството на търговския флот.

За неправилно паркиране гръцката полиция сваля номерата на автомобилите. Глоби се налагат както на такива с гръцка регистрация, така и на тези с чуждестранни номера. Чужденците получават номерата си след плащане на глобата в размер от 80 евро в общинска полиция в рамките на 20 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм