Нови обвинения за двама санкционирани от САЩ (обзор)

Бившият шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев вече има и обвинение за длъжностно престъпление.

Прокуратурата отчете хода на проверките по закона “Магнитски”

Обяснения са дали петима от US списъка без Божков, който е в Дубай

Трима вече са подсъдими

Бившите председател и главен секретар на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов са подведени под отговорност за престъпления по служба. Новите им обвинения са резултат от проверките на Върховна касационна прокуратура, започнали след наложените им санкции от САЩ.

На 2 юни общо шестима българи бяха обявени от щатските власти в “черен списък” като корумпирани. Трима бяха санкционирани по т. нар. закон “Магнитски” - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, други трима - Харалампиев, Томов и бившия зам.-икономически министър Александър Манолев получиха забрани да стъпват в САЩ.

Прокуратурата веднага изиска материали от български и партньорски служби, а днес отчете ходът на тези разследвания. Обяснения пред разследващите са дали петима от санкционираните с изключение на Божков, който е в Дубай.

Харалампиев и Томов от година са подсъдими за участие в престъпна група за получаване на подкупи. Манолев също е подсъдим за къща за гости в Сандански. Повечето данни за тях, като и тези за Божков, съвпадат с вече известните.

Проверките срещу Пеевски и Желязков не са приключили, тъй като все още не са получени всички изискани материали за двамата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право