Нови приоритети: Бойната машина изпреварва изтребителя

Не е новина, че на Бойко Борисов не му се дават повече пари за армията

Министрите на отбраната се сменят, но премиерът е един. Те може да си говорят, но важното е какво ще каже Бойко Борисов, но ако бъдем и честни - какво ще покажат сметките в бюджета. Ето по тази рецепта се развиват въоръжените ни сили. Не по програми и планове, приети от парламент и правителство - те са пожелания. Не и по гласувани инвестиционни проекти - и те са пожелания. В случая - което безспорно е позитивно, и с осъзнаване на грешни решения отпреди 2-3 години. Засега обаче половинчато.

Министър-председателят даде заден ход на модернизацията и превъоръжаването на ВВС. Преподреди приоритетите. Разбира се, не точно така, както казват военните експерти или както се кълняха, че трябва да бъде, неговите депутати от предишния състав на парламента. Военните искат трите основни модернизационни проекта да стартират заедно. Миналото правителство на Бойко Борисов остави на втори план придобиването на нова бойна машина за сухопътните войски. Това направи и мнозинството в Народното събрание, макар че в комисията по отбрана и управляващи, и опозиция твърдяха, че няма да пуснат в пленарната зала проектите за самолетите и корабите без този за техниката на пехотата.

По-малко от месец, след като за трети път пое управлението на държавата, Бойко Борисов заяви, че самолетите могат да изчакат и да погледнем към пехотата и флота. Точно обратното на предишния замисъл. Изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25 щели да летят още 11 години с ремонтирани у нас двигатели и така покупката на нови самолети за ВВС може да се отложи за сметка на превъоръжаване на сухопътните войски или флота. Тоест парите за самолетите отиват за бойни машини. За този вариант се чуваше и преди година-две. Стоеше въпросът за вътрешно преразпределение на целевите средства в държавния бюджет за самолети и кораби, за да се осигури финансирането на проекта на Сухопътни войски. Днес той вече е изяснен.

Това е отличен вариант за сухопътните войски, но едновременният старт е най-приемлив от всички гледни точки. Изглежда, обаче, от тях отсъства финансовата. Нещо повече, премиерът на България постави под съмнение достигането на 2 процента от БВП за отбрана, каквото е изискването на НАТО. За да се дадат два процента, казва той, тези средства трябва да се вземат от някъде другаде. И е категорично ясен, като заявява, че колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети.

Това, че на Бойко Борисов не му се дават повече пари за модернизация на армията, не е новина. „Повече пари за оръжие не давам, който поема ангажименти за разходи, да мисли първо за народа”, беше заявил той.

Защо не е новина позицията на Бойко Борисов? В началото на септември 2014 г. Бойко Борисов заяви в интервю за централен всекидневник, че категорично не приема увеличаването на военния бюджет. Отговорът бе на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3% на 1,5% от БВП. "Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде ще вземем още 200 млн. лева за армията", пита Борисов. "Каквито и ангажименти да поеме Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс, те трябва да бъдат съобразени с възможностите на най-бедната държава в ЕС", подчерта Борисов.

Помним неговата фраза по време на честванията на 100-годишнината на българската авиация (2012 г.): „Първо магистрали и след това изтребители.“ Разглеждайки три години преди това в авиобазата „Крумово“ „Грипен“, „Юрофайтър“, Ф-16 и МиГ-29 М ОВТ, той обобщи: "Всички са много хубави, но и много скъпи. Цената на някои от тях достига 100 млн. евро. България ще закупи подобни самолети едва когато това е крайно необходимо заради НАТО." Очевидно, според него, тогава алиансът все още няма такава крайна необходимост. Най-вероятно така е и сега.

Всичко това обяснява донякъде защо процедурата по избор на нов тип боен самолет се бави и защо толкова яростно бе посрещнато класирането на трите марки машини от военната експертиза по време на служебния кабинет. Обяснява и отхвърленото предложение на Министерството на отбраната за увеличаване на средствата за армията при актуализирането на бюджетната прогноза за следващите три години. Подобна непоследователност в политиката за отбраната създава риска в един момент да се окаже, че няма пари и за Сухопътни войски. Лошото ще бъде, ако се сбъдне прогнозата, че увеличените пенсии изядоха необходимото увеличение на средствата за армията. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов трябва в най-скоро време да докаже обратното, защото тези камъни са в неговата градина.

 

Има и надежда

Премиерът очаква ясни разчети от военните къде да се дадат парите. Ще разговаря също с президента и с министъра на отбраната. За първи път той спомена, че трябва да се увеличат военните заплати и да се подобри оборудването на военнослужещите. Между примерите с пенсионерите и учителите за увеличаване на възнагражденията той постави „самото войнство” и полицията. Не е само техниката, каза Бойко Борисов, посочвайки, когато става дума за 2 процента от БВП за отбрана, че до 2021 г. има време.

Коментари

Задължително поле