На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Нови туристически маршрути и фонд „Културно наследство” създава община Велико Търново Разработва се програма за реставрацията на военни паметници

Нови туристически маршрути са заложени в управленската програма на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов за периода 2020 – 2023 г.

Това са Архитектурен маршрут „Улица Гурко“; Архитектурен маршрут „Варуша“, включващ църквите „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Св. Никола“ до „Самоводска чаршия“; Туристически маршрут „Самоводска чаршия“, включващ дюкяни, работилници, музей„Емилиян Станев“ и хан „Хаджи Николи“; Туристически маршрут „Царевец“ – кв. Асенов, включващ и средно¬вековните църкви, Владишки мост и други обекти в кв. Асенов; Туристически маршрут „Възрожденски училища и църкви“ в гр. Дебелец, селата Пчелище, Ветринци, Русаля и др.

„Специален фонд „Културно наследство” ще бъде създаден в общината“, обяви в четвъртък кметът Панов.

Градоначалникът съобщи, че 1500 са паметниците на културата на територията на общината, като на 250 от тях са извършени огледи, а на собствениците са издадени предписания за ремонтни дейности.

„Има обаче проблем със Закона за паметниците на културата, който бави процедурите”, уточни Панов.

Във връзка с обявяването на град Велико Търново за историческа и духовна столица на България, ще се извърши актуализиране на символите на града. Разработена е стратегия за развитие на културата на общината, която ще бъде гласувана от Общинския съвет.

В управленската програма на Даниел Панов е залегнато и създаване на План за опазване и управление „Историческо селище Велико Търново“, както и Програма за ремонтни, възстановителни и реставра¬ционни работи на военни паметници, монументални паметници и сграфито пана.

До края на мандата през 2023 г. е предвидено изграждане на Експозиционен център, Концертна зала и библиотека в старата столица. Ще бъде разширен Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“; ще се реконструира Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и ще се разшири експозиционната площ на Регионалния исторически музей.

В село Миндя ще бъде възстановен храм „Св. Архангел Михаил“. Това ще се случи и с едноименния храм в кв. Чолаковци.

Социализация на църквата „Св. Димитър“ в кв. Асенов с експозиция, подходи, паркиране; нов център за туристическо обслужване при църквата „Св. Петър и Павел“; паркинг и приемна сграда при църквата „Св. 40 мъченици“ са сред другите цели в областта на културата и туризма, предвидени в управленската програма на Даниел Панов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.