Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март

Снимка: Архив

Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март, пише британският вестник The Guardian.

Преговорите за Брекзит ще се водят до последния момент от Тереза Мей и ЕС, като последната оферта от Брюксел за ирландската граница, се очаква да бъде внесена в британския парламент само няколко дни преди Великобритания да напусне ЕС.

В напрегнати преговори в четвъртък, Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласиха да проведат следващите лични преговори до края на февруари.

Този ход скъсява много оставащото време, като натрупва натиск върху британския парламент, за да може тогава да приеме това, което бъде предложено, или да се сблъска със сценарий без споразумение.

Става ясно, че длъжностните лица на ЕС ще се опитат да предложат на Тереза Мей подробен план за това как може да изглежда потенциалното технологично решение на ирландската граница, което би могло да бъде включено в правно необвързващата политическа декларация за бъдещото търговско споразумение.

Но официалните представители смятат, че е все по-вероятно предоговореното споразумение ще бъде представено на парламента едва в края на март, което ще наложи удължаване на срока за преговори по член 50, за да се изработи съответното законодателство в британския парламент.

Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха в египетския курорт Шарм ел-Шейх на 24 февруари. Официалният представител на премиера разсея спекулациите, че това може да бъде следващата ключова дата за Брекзит. "Не сме потвърдили присъствието си и не бих мислил в този смисъл. Най-вече това е среща на върха между ЕС и арабските страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят