Новото летище в Истанбул е готово да приема полети

Първата фаза на новото летище в Истанбул с годишен капацитет от 90 милиона пътници е готова за официалното му откриване в понеделник, предава Anadolu Agency.

Церемонията по откриването му ще се състои в Деня на републиката - 95-та годишнина от основаването на Турската република с участието на президента Реджеп Тайип Ердоган и над 50 чужди лидери, министри и висши служители.

Първият етап на стойност шест милиарда евро, който беше изграден за близо три години чрез модел за публично-частно партньорство, се нарежда сред набора от мегапроекти, планирани като част от поредица от цели за вековния юбилей на Турция през 2023 г.

В понеделник ще бъдат пуснати в експлоатация две писти с дължина 3 750 и 4 100 метра, като част от първата фаза, включваща три отделни писти.

Според консорциума на ИГА, изпълнител на проекта, през следващите 10 години новото летище ще достигне годишен капацитет от 200 милиона пътници с приключването на четирите фази с шест писти.

Турските летища посрещнаха близо 164 милиона души между януари и септември тази година, като над 31% от пътниците използваха най-натовареното летище в Турция - летище "Ататюрк" в Истанбул.

Следвайки преместването на националния превозвач на страната към новото летище до края на тази година, летище "Ататюрк" ще премине към други цели като обучение, авиационни панаири и гражданска употреба.

Когато достигне пълния си капацитет новото летище в Истанбул ще се превърне в глобален авиационен център, като ще приема повече от 100 авиокомпании и полети до над 300 дестинации по целия свят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа