Ново дъно за рейтинга на Макрон

Над 400 ранени в протестите срещу цените на горивата

Екотакса води до повишението на дизела и бензина

Популярността на Еманюел Макрон достигна една от най-ниските си точки, според ново проучване публикувано в неделя - ден след като мащабни протести в цяла Франция демонстрираха за пореден път нарастващото недоволство от президента на страната, предаде Ройтерс. Едва 25 на сто от близо 2000 анкетирани от института Ифоп между 9 и 17 ноември заявяват, че са удовлетворени от Макрон - с 4 пункта по-малко от миналия месец.

Досега най-ниското ниво на популярност на държавния глава, който пое поста преди 18 месеца, е било 21%. Недоволството от кабинета му е заради реформи на пазара на труда и скандал с бившия му бодигард. А наложеното увеличение на цените на горивата - с 2,9 цента на бензина и с 6,5 на дизела от 1 януари 2019 г., изкара в събота на улиците в страната около 288 000 души. В сблъсъци с полицията пострадаха над 400 души, 14 от които сериозно. Една жена е загинала в пътно-транспортен инцидент по време на протест, съобщи вчера вътрешният министър Кристоф Кастанер. Над 150 души са задържаните.

Освен увеличението на цените на петрола на световните пазари, повишаването на цените на горивата във Франция се дължи и на по-високия данък за борба с вредните емисии. “Нуждаем се от лостове за борба с климатичните промени”, защити решението екоминистърът Франсоа дьо Рюжи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа