КПКОНПИ разследва три лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде

Привикаха по спешност Горанов в парламента

Васил Божков: Не ме издирват, на разположение съм на властите по всяко време

Грипната ваканция опразни 1850 училища в страната От днес почиват и учениците във Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен

Президентът Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Мис България 2019 се отдаде на почивка в Австрия (СНИМКИ)

Осем служители на Държавната комисия по хазарта са отведени за разпит

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта на първо четене

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Ники Илиев се връща на сцената с „Осъдени души“ Партнира си с Елена Петрова - Фани

Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Борисов към министрите: Забранявам да се месите в конфликтите между другите институции

Нинова: Огласяването на СРС-тата е опит да се сплаши президентът

Ново или старо строителство В момента използват по-качествени материали

В панелките не плащате общи части

При незавършените жилища има по-голям избор на етаж и разположение

Строителството на нови жилищни сгради се развива с бурни темпове, особено в големите градове на страната. Затова при избора на нов дом винаги стои въпросът – старо или ново строителство. Редица плюсове и минуси имат както новите сгради, така и старите жилища. Някои купувачи държат на новото строителство, а за други по-важна е локацията на дома и наличието на места за паркиране и спирка на метрото, като няма значение дали сградата е нова или стара.

Новото строителство има доста повече плюсове, смята Полина Стойкова, управляващ директор на компания за недвижими имоти. “То е изградено по нови стандарти и с модерни материали и технологии, отговарящи на най-съвременните изисквания за комфорт, качество и устойчивост”, коментира тя. Ако се спрете на имот в ранен етап на строителството, ще имате възможност за по-голям избор на етаж и разположение на апартамента, както и за някои изменения на вътрешното разпределение на стаите, в зависимост от възможностите за това. Новото строителство позволява и покупка на няколко жилища в един блок с цел по-лесно менажиране при отдаване под наем или настаняване в съседни апартаменти на близки и приятели.

Новите сгради са по-приветливи на външен вид и грабват окото на купувача. Но и старите сгради имат предимства. Според Полина Стойкова “бързото нанасяне в готово и често дори обзаведено жилище” е основният плюс на старите имоти. Друго предимство на старите сгради е по-голям избор на район, в който да живеете, включително такъв с ограничено предлагане на ново строителство. В някои престижни райони в центъра на София няма възможност за вдигане на нови кооперации, и ако искате да живеете там ще трябва да купите имот в стара сграда.

Най-много плюсове имат имотите на етап “в строеж”, смята Антон Андонов, изпълнителен директор на компания на недвижими имоти. Най-важното им предимство е цената. Имотите в строеж често се предлагат на доста по-ниски цени от вече завършените. При тях не можете да се нанесете веднага, но пък има по-голям избор като може да бъде договорите изгодна схема за плащане. При покупка на етап “в строеж” има възможност за обединяване на жилища, така че да се получи значително по-голям апартамент.

Според експертите обаче и сградите “в строеж” имат минуси – възможност за разминаване между очакванията на клиента и реалното изпълнение на обекта, както и риск обектът да не бъде завършен или пуснат в експлоатация в предварително обявения срок. Затова при покупка на имот “в строеж” трябва да се прецени дали инвеститорът заслужава доверие.

Високото качество на материалите, които са несравними с тези от преди 50 г., както и технологиите, по които се строи днес, правят новите имоти доста по-сигурни за обитаване. Новата сграда често означава и по-висока стойност на инвестицията ни в бъдеще. Възможността за избор на гараж или паркомясто при покупка на жилище в нова сграда, също не бива да се подценява при избора на имот, смята Антон Андонов.

“Новите сгради се строят с по-високи стандарти за сеизмична устойчивост”, казва Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти. Според него съвременният дизайн и качество на строителството са сред основните плюсове на новите имоти. Новодомците ще ползват и нов асансьор без страх, че ще се развали, отлични общи части и висока енергийна ефективност. Имотите в новите сгради често се предлагат с 10 г. гаранционен срок.

Недостатъците на новото строителство са таксите за управление, които понякога са високи, а също и калкулацията на общите части в продаваемата площ, които клиентът плаща при покупката. Необходимостта от ремонт, старите водопроводни и електрически инсталации, както и по-ниските стандарти за сеизмична устойчивост са основните недостатъци на старите имоти, смята Добромир Ганев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.