Ново село създава правителството (обзор)

Летовище “Свети Константин”, което се намира на минути от язовир Батак.

На този фон 1000 селища изчезват

Летовище “Свети Константин” има трайно население, мотивират предложението си от областната администрация на Пазарджик

Летовище “Свети Константин” в община Пещера, Пазарджик, се е сдобило с трайно население и затова се превръща в най-новото село у нас. Това реши Министерският съвет.

Областният управител на Пазарджик е предложил населеното място да носи името “Свети Константин”. Със създаването му общият брой на селата в страната ще стане 5000.

Административно-териториалната промяна се извършва според Закона за административно-териториалното устройство на Република България. Установено е трайно заселване на население в съществуващото селищно образувание, чиято територия е определена с устройствен план, наличие на постоянно живеещо население и социална и инженерна инфраструктура, уточниха от МС.

“Притеснява ме да се откриват нови села, при положение, че в момента България има около 650 обезлюдени такива - те са налице с всичката инфраструктура, с всичките къщи и т.н. и в тях няма нито един жив човек. Село по този начин у нас не е създавано, при тази демографска криза. В България има 5400 селища. От тях 700 са без нито един човек, а други 900 са с 10 души. До 5 години и те ще бъдат без човек, тоест над 1000 от селищата изчезват”, коментира пред “Труд” социалният психолог акад. д-р Петър Иванов, директор е на Демографския институт към БАНИ и допълни, че у нас селищата с наименованието Ново село са около 50.

Коментари

Задължително поле