Ново сериозно поскъпване на тока от януари

Сегашните мерки няма да доведат до успокояване на цената на тока, смятат експерти.

Ако правителството не вземе мерки

Експерти предлагат „квазипазарен” модел

Ще има ново сериозно увеличение на цените на електроенергията още от 1 януари догодина, прогнозират експерти на Българския енергиен и минен форум. Според тях служебното правителство и КЕВР трябва да вземат спешни извънредни мерки още от 1 ноември тази година. Според тях прилагането на сегашните мерки, свързани само с компенсиране на разходи на небитовите потребители, няма да доведе до нормализиране на цените и успокояване на пазара.

Затова те предлагат промени в Правилата за търговия с електроенергия и дори въвеждане на един „квазипазарен” модел на търговия на БНЕБ, който няма да бъде в нарушение на европейските правила за борсова търговия. Идеята е небитовите потребители да бъдат стимулирани да променят мястото на търгуване на електроенергия от платформата „ден напред” към платформата „двустранни договори”, като заявяват необходимите им количества към определен производител и неговата регулирана цена, плюс надбавки.

АЕЦ „Козлодуй” да бъде стимулиран да участва в търговете на тази платформа, пише в предложението. Други идеи са да се осигури вносът на пълната квота азерски газ, както и „Топлофикация София” да премине на мазут.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика