Нов заподозрян по случая „Скрипал“

Кремъл няма данни за „награждавания Чепига”

Русия пак иска официална информация за инцидента в Солсбъри

Британската полиция е идентифицирала трети руски агент на военното разузнаване ГРУ, за когото се смята, че е извършил разузнавателна мисия преди отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март т.г., съобщи в. “Дейли Телеграф”.

Преди това Лондон обвини двама руснаци - Руслан Боширов и Александър Петров, в извършване на атаката с нервопаралитичното вещество “Новичок”. Двамата категорично отричат да работят за руските служби, а в четвъртък разследващи британски журналисти обявиха, че Боширов всъщност е Анатолий Чепига - награждаван полковник от ГРУ, участвал във военни действия в Чечня, а вероятно и в Крим, и в Източна Украйна.

Името на новия заподозрян по случая “Скрипал”, който нажежи отношенията между Русия и Запада, не се огласява. Разследващият сайт “Белингкет”, който написа за предполагаемата истинска самоличност на Боширов, идните дни пък ще публикува и разкрития за Александър Петров. “Уверени сме, че до седмица или две ще идентифицираме и втория заподозрян”, каза представител на сайта.

По-рано британски медии съобщаваха за двама помощници на двамата руснаци - трети агент и медицинско лице с прозвището “Д-р Новичок”, който се грижел отровителите да не пострадат от смъртоносното вещество.

Русия категорично отрича да стои зад инцидента в Солсбъри, а днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва се нуждае от официални данни от британските власти, вместо да си вади заключения от непотвърдени медийни съобщения. В коментар за сходството в лицата на снимките на Чепига и Боширов Песков припомни, че и днес на Червения площад се разхождат десетки двойници на Сталин и Ленин. “И всички приличат на оригинала”, отбеляза той, като допълни, че няма информация президентът Владимир Путин да е награждавал с медал някого с фамилията Чепига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа