Нов корпус за Математическата и Френската, най- старото училище досега без физкултурен салон

Главният архитект на Община Бургас и екипа му готови с проект

Бургас чака 6 милиона лева от Министерството на науката и образованието. Сумата трябва да бъде отпусната, след като бе гласувана от общинския съвет - за направата на нов учебен корпус до сградата, където се помещават двете елитни гимназии- Математическата "Акад. Никола Обрешков" и Френската гимназия „Г.С. Раковски“. 
Местният парламент разгледа предложението и гласува, кметът на Бургас Димитър Николов да поиска тези средства от държавата.
„Има инвестиционен проект, който е одобрен, а техническият проект се доработва“,  каза пред "Труд" главният архитект на общината Емил Бурулянов.
Новият учебен корпус ще осигури едносменен режим на обучение, което от своя страна, ще повиши възможностите за избор на занимания по интереси. Освен това, в Математическата гимназия се обучават над 1020 ученици, разпределени в 39 паралелки.  907 са учениците, които са разпределени в 35 паралелки в гимназията за романски езици „Г. С. Раковски". Пренаселено е, затова корпусът е нужен, за да не се наложи намаляване на приема в тези училища заради недостатъчно класни стаи, коментират общински съветници и преподаватели.
ПМГ- Математическата гимназия е гордостта на Бургас. Тя е сред училищата с  най-висока успеваемост и резултати. Това става ясно всяка година след външното оценяване, както и от медалите и наградите, които питомците в Математическата печелят непрекъснато и то не само на национални, но и на международни олимпиади и състезания. 
Не по- малки са успехите и на връстниците им от Френската гимназия.
Нови учебни корпуси ще бъдат необходими вероятно и за други бургаски училища по- нататък.  
„В момента се реализира още един проект, който ще донесе облекчение и радост на подрастващите. Най- старото и авторитетно училище в центъра на морския град - СУ "Св. св. Кирил и Методий",  досега бе без физкултурен салон. Направен бе проект и в момента  той се реализира“, каза още арх. Емил Бурулянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони