Нов препъникамък за Брекзит - Гибралтар

Испания плаши с вето споразумението за напускане

Критики срещу коментар на премиерката за европейците

Тереза Мей финализира детайлите утре с Жан-Клод Юнкер в Брюксел

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че Испания ще отхвърли проектоспоразумението за британското напускане на ЕС, ако не бъде получена яснота за бъдещите преговори за статута на Гибралтар, предаде Би Би Си.

Испания има претенции към полуострова, предаден на британската корона по силата на Договора от Утрехт от 1713 г. И настоява бъдещите преговори на ЕС с Лондон да не включват Гибралтар.

“Ако няма промени в текста с оглед на Гибралтар, Испания ще каже “не” на Брекзит”, каза Санчес. Сделката между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрена догодина от Европейския съвет с гласовете на поне 20 от 27-те останали страни.

Испания, заедно с Ирландия и Кипър, водят отделни преговори с Великобритания по гранични въпроси.

В понеделник испанският външен министър Жозеп Борел заяви, че в проектоспоразумението не се посочва, че преговорите за Гибралтар са “отделни” и не са част от бъдещите дискусии за отношенията между Евросъюза и Великобритания. “Бъдещето на Гибралтар трябва да бъде обсъдено от Мадрид и Лондон, а не от Великобритания и ЕС”, настоя Борел.

Утре британската премиерка Тереза Мей ще посети Брюксел, за да финализира детайлите около споразумението за Брекзит с шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. А в неделя ще има специална среща на лидерите на ЕС, която трябва да потвърди сделката. Отделно продължава работата по съгласуването от страните членки на политическа декларация за бъдещите отношения след Брекзит.

Днес Мей бе остро разкритикувана за коментара си, че след напускането на ЕС европейците “вече няма да се предреждат на опашката” за работни места на Острова, мигрантите ще кандидатстват според квалификацията си, а не произхода си.

Коментари

Задължително поле