Нов състав на Апелативния съд в Търново гледа дело срещу медик за смъртта на пациент

Нов състав на Апелативния съд във Велико Търново в понеделник ще гледа дело срещу медик от Русе, който е признат за виновен и е осъден за смъртта на пациент.

Сагата е от преди 5 години. С решение на Окръжният съд в Русе общопрактикуващият лекар Борислав Т. е наказан с с 3 г условно с 4-годишен изпитателен срок. Освен това той е лишен от правото да упражнява лекарската професия за срок от 4 години.

Присъдата на русенските магистрати е за това, че в периода 10-12 септември 2012 г., докторът лекувал 50-годишният Д. И. Д. от Русе. Мъжът починал на 17 септември поради немарливо изпълнение на лекарската професия като общопрактикуващ лекар.

В Апелативен съд - Велико Търново е било образувано по протест на Окръжна прокуратура Русе и въззивна частна жалба на подсъдимия, по което ВТАС е постановил решение, с което е намалил наложеното наказание на подсъдимия на 1 година и 6 месеца условно и намалил срока за лишаване от право за упражняване на лекарска професия на 1 година и 6 месеца.

Решението е обжалвано от защитника на подсъдимия и протестирано от Апелативна прокуратура пред ВКС, където през миналата година е било образувано касационно дело. Със свое решение обаче Върховният касационен съд е отменил предходното становище и е върнал делото за разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони