Нов шок с цената на тока за бизнеса от 1 юли

От решението на парламента ще зависи цената на тока за бизнеса.

Определят тарифата според борсата

Нов шок с цената на тока може да получат редица бизнес клиенти на “Електрохолд Продажби” (бившето ЧЕЗ). Причината за това е, че от 1 юли дружеството променя ценовия модел за свободния пазар. Цената на тока за бизнес абонатите ще се определя само на база борсовата цена на електроенергията за всеки час плюс надбавка от 0,01878 лв. на киловатчас.

Уведомителни писма за промяната са изпратени до бизнес клиенти на дружеството, алармираха читатели на “Труд”.

Доставчикът променя едностранно ценообразуването на електрическата енергия. По-важното е, че не знам колко ми струва консумираната енергия, не знам цената на един киловатчас, за да го калкулирам в цената на услугата си, пише читател до “Труд”.

Много фирми, които имат едногодишни договори, сключени през миналата година, досега получаваха електроенергия на фиксирани цени. От 1 юли “Електрохолд Продажби” обаче променя това.

Депутати са внесли предложение с актуализацията на бюджета да бъде разписан механизъм за компенсация за бизнеса заради високите цени на тока. От ГЕРБ-СДС предлагат компенсацията да бъде в размер на 80% от разликата между борсовата цена на тока и базова цена от 150 лв./мегаватчас. А от ДПС, БСП и ПП са внесли предложения тази базова цена да е 200 лв./мегаватчас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес