Нощ на рекорди в Шампионската лига

The picture shows the stadium display with the final score of 8-4 after the Champions League football match between Borussia Dortmund and Legia Warszawa on November 22, 2016 in Dortmund. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

 

Зрителите на „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд във вторник вечер имаха привилегията да са свидетели на мач за историята. Сблъсъкът от група „F“ на Шампионската лига между „Борусия“ и „Легия“ (Варшава) счупи няколко рекорда в турнира, завършвайки с успех за домакините - 8:4.

Двубоят се превърна в най-резултатния в съвременната история на турнира на богатите, подобрявайки постижението на „Монако“-„Депортиво“ от 2003 г. (8:3). И тогава, както и сега, на почивката резултатът бе главозамайващ - 5:3.

Освен с това постижение гостите записаха името си в историята като отбора, в чийто мачове са паднали най-много попадения в груповата фаза - 32 (8 реализирани и 24 инкасирани). До момента този рекорд държеше „дрийм тимът“ на „Манчестър Юнайтед“ от 1998 г., но с тази разлика, че тогава сър Алекс Фъргюсън и компания вдигнаха трофея в края на надпреварата.

С 24-те допуснати попадения поляците изравниха и негативното постижение на БАТЕ от 2014 г., но сега „Легия“ има да изиграе и още един мач - срещу „Спортинг“ (Лисабон) през декември.

По време на рекорда на „Сигнал Идуна Парк“ първи минути през настоящия сезон записа Марко Ройс, отчел се с 2 попадения. Още толкова добави Шинджи Кагава, а по един път се разписаха Нури Сахин, Осман Дембеле, Феликс Послак, а Якуб Режничек си заби автогол. За гостите българският национал Михаил Александров остана резерва и не се появи в игра срещу бившия си отбор.

„Играхме смело и агресивно, точно както исках - обясни спокойно треньорът на „Легия“ Яцек Магера. - Имаме още много уроци пред нас, трябва ни повече опит за такива мачове. Когато учиш малко дете да ходи, то също пада в началото, но после става и продължава напред.“

На свой ред голямата звезда на домакините Марко Ройс изрази оптимизъм след дългоочакваното завръщане в игра: „Радостта е огромна, защото отново имах възможността да играя, при това още от самото начало. Това е мечтаното завръщане след дълго отсъствие. Направих важна крачка напред, макар да не съм сто процента готов.“

За разлика от германския тим другият фаворит в групата „Реал“ (Мадрид) отново имаше неприятности срещу „Спортинг“, но този път в Лисабон.

Носителят на трофея успя да спечели по сходен начин като първия мач на „Сантяго Бернабеу“ - 2:1 след късен гол. Сега в герой за „белия балет“ се превърна Карим Бензема, разписал се 3 минути преди края. Преди това Рафаел Варан изведе „Реал“ напред, но Адриен Силва успя да изравни в 80-ата минута от дузпа.

Въпреки успеха селекцията на Зинедин Зидан остава на втора позиция в групата след грешката в предния кръг във Варшава при 3:3 с „Легия“.

Лошата новина за Зизу е свързана с контузията на основния футболист Гарет Бейл. Уелсецът бе заменен принудително в началото на втората част и това поставя под въпрос участието му в Ел Класико срещу „Барселона“ следващия уикенд.

„Трябва да си починем добре, защото е трудно да играем през три дни - обясни Зидан след успеха. - Имаше някои трудни моменти в мача, но срещу нас игра сериозен съперник. Сега ни предстои финал в групата срещу „Борусия“ в Мадрид. И затова е важно, че спечелихме трите точки тук.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят