2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

НСИ брои населението и жилищата през 2021 г.

В София най-често се сключват сделки с имоти на цена между 50 хил. и 70 хил. евро.

НСИ вече се готви за 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в България. То ще се проведе през 2021 г., едновременно в страните от ЕС.Сумата, която се очаква да похарчат, ще е по-голяма от предишното преброяване преди 10 г., когато струваше 27,5 млн.

Оскъпяването ще дойде от предварително обхождане на домовете за нуждите на жилищния регистър и от новия софтуер и информационна система, които ще се разработят за електронното преброяване.

Последното преброяване у нас беше през 2011 г., като в него участваха около 45 хил. преброители. Тогава близо 42% от хората преброиха онлайн. Очаква се сега поне 68% на сто да го направят, предвиждат статистиците, предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата с интернет.

За целта от Статистиката готвят специален закон за преброяването, който трябва да бъде приет до средата на следващата година. От НСИ напомниха още, че за статистиките не важат новите евроизисквания за личните данни. Тепърва предстоят обществени обсъждания за уточняване на въпросите, които да влязат в преброителната карта.

В Strategy.bg ще се обсъжда дали да има въпроси относно вероизповедание, етнос и майчин език, казаха от НСИ.

„Ние, статистиците, сме лакоми за информация, защото това помага при изграждането на добрите политики, но въпросът е докъде и как хората могат да го приемат“, коментира Сергей Цветарски, шеф на НСИ. Относно въпросите, той каза, че :“Човек се самоопределя доброволно, въпросът е да сведем до минимум броя на хората, които не искат да се самоопределят“, добави Цветарски. Ние сме наясно, че някой винаги може да се направи на ескимос или космонавт“.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.