НСИ брои населението и жилищата през 2021 г.

НСИ вече се готви за 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в България. То ще се проведе през 2021 г., едновременно в страните от ЕС.Сумата, която се очаква да похарчат, ще е по-голяма от предишното преброяване преди 10 г., когато струваше 27,5 млн.

Оскъпяването ще дойде от предварително обхождане на домовете за нуждите на жилищния регистър и от новия софтуер и информационна система, които ще се разработят за електронното преброяване.

Последното преброяване у нас беше през 2011 г., като в него участваха около 45 хил. преброители. Тогава близо 42% от хората преброиха онлайн. Очаква се сега поне 68% на сто да го направят, предвиждат статистиците, предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата с интернет.

За целта от Статистиката готвят специален закон за преброяването, който трябва да бъде приет до средата на следващата година. От НСИ напомниха още, че за статистиките не важат новите евроизисквания за личните данни. Тепърва предстоят обществени обсъждания за уточняване на въпросите, които да влязат в преброителната карта.

В Strategy.bg ще се обсъжда дали да има въпроси относно вероизповедание, етнос и майчин език, казаха от НСИ.

"Ние, статистиците, сме лакоми за информация, защото това помага при изграждането на добрите политики, но въпросът е докъде и как хората могат да го приемат", коментира Сергей Цветарски, шеф на НСИ. Относно въпросите, той каза, че :"Човек се самоопределя доброволно, въпросът е да сведем до минимум броя на хората, които не искат да се самоопределят", добави Цветарски. Ние сме наясно, че някой винаги може да се направи на ескимос или космонавт".

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България