Вулкан изригна на малък остров в Япония Изригването не е причинило щети и няма жертви

Пожар от незагасена цигара евакуира жилищен блок в Перник, изгорял е 48-годишен мъж

Красимир Вълчев: 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения

134 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции във Веаликотърновска област за година Най-много са вложените средства в промишлеността

Апаши разкостват монтанско село

Газови бутилки избухнаха в библиотеката на Лионския университет, сградата гори По първоначална информация има един пострадал

Жена загина при катастрофа край Варна

Вицепремиерът Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Повдигнаха обвинение на двама за притежание на близо 5 килограма коноп

Националното ни малцинство в Сърбия може да използва женски фамилни имена по правилата на българския език

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Отменен полет за Барселона остави близо 200 пътници на Летище София

Адвокатът на Харви Уайнстийн отказа да го защитава

Заловиха невръстен крадец, измъкнал ловко 400 лева от магазин Хлапакът влизал в бакалията като отварял секретната ключалка, а на излизане отново заключвал

Министър Вълчев: През следващите десетилетия постъпващите на пазара на труда млади хора ще бъдат едва 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст

НСИ брои населението и жилищата през 2021 г.

В София най-често се сключват сделки с имоти на цена между 50 хил. и 70 хил. евро.

НСИ вече се готви за 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в България. То ще се проведе през 2021 г., едновременно в страните от ЕС.Сумата, която се очаква да похарчат, ще е по-голяма от предишното преброяване преди 10 г., когато струваше 27,5 млн.

Оскъпяването ще дойде от предварително обхождане на домовете за нуждите на жилищния регистър и от новия софтуер и информационна система, които ще се разработят за електронното преброяване.

Последното преброяване у нас беше през 2011 г., като в него участваха около 45 хил. преброители. Тогава близо 42% от хората преброиха онлайн. Очаква се сега поне 68% на сто да го направят, предвиждат статистиците, предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата с интернет.

За целта от Статистиката готвят специален закон за преброяването, който трябва да бъде приет до средата на следващата година. От НСИ напомниха още, че за статистиките не важат новите евроизисквания за личните данни. Тепърва предстоят обществени обсъждания за уточняване на въпросите, които да влязат в преброителната карта.

В Strategy.bg ще се обсъжда дали да има въпроси относно вероизповедание, етнос и майчин език, казаха от НСИ.

„Ние, статистиците, сме лакоми за информация, защото това помага при изграждането на добрите политики, но въпросът е докъде и как хората могат да го приемат“, коментира Сергей Цветарски, шеф на НСИ. Относно въпросите, той каза, че :“Човек се самоопределя доброволно, въпросът е да сведем до минимум броя на хората, които не искат да се самоопределят“, добави Цветарски. Ние сме наясно, че някой винаги може да се направи на ескимос или космонавт“.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.